Ministarstvo zdravstva imenovalo povjerenstvo za sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb

Zarko Basic/PIXSELL

V. d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u petak kako su 13. lipnja na kolegiju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva imenovali povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih, u vezi sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

“Povjerenstvo će se sastati u ponedjeljak, 19. lipnja, i izreći svoje mišljenje o lijeku Dinutuximab Beta, kako bismo onda po uvidu u mišljenje povjerenstva mogli poštovati dobivene smjernice”, stoji u priopćenju.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj. Europska agencija za lijekove odobrila je primjenu novog lijeka, Dinutuximab beta, koji povećava šanse za preživljavanje 10 do 20 posto, no lijek nije na listi HZZO-a.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Bahtijarević je istaknuo kako je donošenje odluke kojem djetetu treba omogućiti lijek, a kojem ne, ljudski nepodnošljiva. Ipak napominje da lijek ne garantira izlječenje svima, samo poveć



Facebook Comments

Loading...
DIJELI