Ministrica Dalić progovorila o Agrokorovom poreznom dugu: ‘Najopasnije je kad kotač stane’

Luka Stanzl/PIXSELL

Ministrica je rekla kako je korak koji su učinile banke, korak u pravom smjeru

Gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako su današnji sastanak u Vladi inicirali dobavljači Agrokora.

Ponovila je kako su financijske poteškoće u kojima se Agrokor našao prvenstveno odgovornost uprave. Pozdravila je, kako je rekla, djelomičan dogovor između vlasnika i banaka te izrazila nadu da će on stabilizirati kompaniju. Na pitanje hoće li Vlada povući tražbinu koja se odnosi na dug od 80 milijuna kuna za PDV, ministrica je rekla da je Porezna uprava u ovom slučaju postupala kao i prema svakom drugom obvezniku a tako će i nastaviti – postupat će prema zakonu i svojim obvezama.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kao razlog zašto se poslodavci do sada nisu oglasili naveo je nedostatak relevantnih informacija. Nismo željeli stvarati dodatnu paniku, dodao je Majetić. Komentirao je kako ne zna zašto je vlasnik Orbica Roglić pokrenuo prislinu naplatu potraživanja s obzirom da je u dobrom poslovnom i prijateljskom odnosu s Ivicom Todorićem.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem je taj što su blokirani računi Agrokora i njegovih tvrtki. To onemogućava da kompanija normalno funkcionira i restrukturira. Sve te blokirane tvrtke su kvalitetne, ispunjavaju svoje dugove. Ova blokada će imati dalekosežne posljedice. Nužno je da se pod hitno novac koji su banke obećale unese u sustav, rekao je Majetić.

Najopasnije je kad kotač stane, a kako bi se kotač pokrenuo, očekuje reakciju Vlade.



Ministrica je rekla kako je korak koji su učinile banke, korak u pravom smjeru. “No, važno je da je ovaj primjer s financijskim poteškoćama pokazao koliki mogu biti sistemski rizici velikih kompanija i upravo na tom tragu je naš zakon o sistemski važnim tvrtkama”, rekla je ministrica Dalić. Izrazila je nadu da zakon neće trebati ni jednoj hrvatskoj tvrtki. No, dodala je da država mora imati instrument ukoliko financijske teškoće zaprijete velikoj tvrtki.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI