Ministrica poljoprivrede ozbiljno apelirala na trgovačke lance da povise cijenu šećera! – Ne, nije šala

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je nakon sastanka užeg kabineta Vlade odgovarala je na pitanje novinara kako u Hrvatskoj zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u mjesec dana zatvorile dvije šećerane, što znači da je ostala još samo jedna.

Uprava Hrvatske industrije šećera (HIŠ) potvrdila je u srijedu kako će se proizvodnja šećera ove godine odvijati isključivo u županjskoj šećerani, dok će se, nakon virovitičke, proizvodnja obustaviti i u osječkoj Tvornici šećera.

“Problemi u proizvodnji šećera nisu od jučer, nema ih samo Hrvatska, konsolidiraju se industrije šećera u cijeloj Europi, pa tako Mađarska danas proizvodi na jednom mjestu, i većina srednjoeuropskih država na jednom mjestu, a najveći proizvođači poput Italije imaju dvije tvornice”, kazala je Vučković nakon užeg kabineta Vlade.

Ta je industrija, kako je rekla, imala niz problema uzrokovanih vanjskim čimbenicima. Naime, 2017. godine napušten je sustav kvota, pri čemu dolazi do prekomjerne proizvodnje uglavnom u najvećim zemljama i gašenja više od stotinu europskih šećerana, pojasnila je.

Istaknula je kako je Vlada zadnjih godina osigurala dodatni sustav potpora za proizvođače šećerne repe, trogodišnji program vrijedan 60 milijuna kuna, pri čemu se proizvođačima šećerne repe isplaćivalo dodatnih 2.500 kuna po hektaru.



Iznijela je i podatke kako je danas u Hrvatskoj oko 11 tisuća hektara zemlje pod šećernom repom, te kako je u starim članicama za rad jedne šećerane prosječno osigurano oko 18 tisuća hektara, a u novim državama članicama 12 tisuća hektara.

“Mi ćemo nastojati te površine povećati jer ove nam ne jamče opstojnost”, poručila je te dodala kako bi bez ovog trogodišnjeg programa imali dvije tisuće hektara manje površina pod šećernom repom.

Problem sa šećerom
Vjeruje kako šećerana u Županji može opstati. “Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat ćemo još nešto više površina osigurati”, kazala je.

A nakon toga je ozbiljno apelirala prema trgovačkim lancima i pozvala na podizanje cijene šećera.

“Apelirala bih i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto jeftinija u Hrvatskoj nego u istim trgovinama u inozemstvu”, rekla je Vučković.

“U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana ugasilo”, dodala je i kako je prije sedam godina cijena šećera bila više od 700 eura, te kako smatra da će se ispod 405 teško održati.

“Sada je već cijena šećera duže vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema”, zaključila je ministrica Vučković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI