Ministrice Obuljen, dokad sramotan status pisaca za djecu?!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Tražimo Vašu žurnu intervenciju i smjenu nekompetentnog povjerenstva za knjigu i nakladništvo, te zaštitu dječjih pisaca i nakladnika hrvatske dječje knjige. Upravo Vi ste odgovorni da se stane na kraj kaosu na tom području - stoga djelujte odmah.

Dječji su pisci i nakladnici dječje knjige doslovno ogorčeni rezultatima javnog otkupa knjiga po zadnje objavljenom otkupu Ministarstva kulture. Ali, kakav je nakaradni sastav povjerenstva koje odlučuje o otkupu knjiga, takvi su i nakaradni rezultati otkupa. Međutim, diskrecijsko je pravo ministrice da korigira takav, za po dječje književnike, a i za nakladnike dječjih knjiga, nakaradni, sramotni, poražavajući i ponižavajući otkup. Barem to oni hitno očekuju od resorne ministrice.
Otkupiti 335 primjeraka knjige slabo čitanog i još slabije posuđivanog Miljenka Jergovića, a ne otkupiti knjige ponajboljih dječjih pisaca je nedopustivo, suludo i protivno zdravom razumu. Po zadnje objavljenim podacima “Hrvatske autorske naknade” o posuđivanosti knjiga pisaca u 2015. godini Jergović je na godišnjoj razini imao slabašnih 1.213 posudbi, a primjerice neki dječji pisci neusporedivo više od njega (Božidar Prosenjak 12.175, Hrvoje Kovačević 6.796, Silvija Šesto 6.625, Želimir Hercigonja 4.806, Branka Primorac 3.903… itd.).
Ministarstvo kulture već godinama bojkotira otkup knjiga cijenjenih dječjih pisaca, čak i onih lektirnih. Primjerice, moja malenkost je jedan od samo troje, četvero pisaca s čak pet knjiga u osnovnoškolskoj lektiri, a ulomcima iz mojih književnih djela implementirano je zamalo tridesetak čitanki i udžbenika hrvatskog jezika, a Ministarstvo kulture me kod otkupa knjiga godinama sustavno zanemaruje, baš kao i brojne druge dječje pisce. Pa tko to, pobogu, vodi Sektor za knjižno-nakladničku i knjižarsku djelatnost Ministarstva kulture? Tko?! Zar ti ljudi shvaćaju posao kojim se bave? Tko u tom nakaradno sklepanom povjerenstvu zastupa interese djece i dječjih pisaca, pitamo se?! Zar jedan Ervin Jahić, koji je na godišnjoj razini u dvadesetak knjižnica imao samo četiri posudbe?! Četiri, slovom i brojkom! Ili, Slobodan Prosperov Novak s tek nekoliko stotina posudbi? Sramotno, ministrice Obuljen Koržinek, sramotno! Niti jednog znalca i istinskog poznavatelja hrvatske dječje književnosti u tome povjerenstvu, a ima ih podosta: prof.dr.sc. Dubravka Težak, doc.dr.sc. Diana Zalar, prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, dr.sc. Marina Gabelica, dr.sc. Hrvojka Salopek… itd.
Pisali su dječji pisci i nakladnici dječje knjige i njihove strukovne udruge o toj iznimno značajnoj problematici prethodnicima ministrice Obuljen Koržinek na ministarskoj poziciji, koji su dopustili da sustav ne funkcionira i da se ne poštuje objektivna kvaliteta pisaca kod otkupa knjiga i davanja novčanih potpora za njihovo izdavanje. Budimo brutalno iskreni, postoji evidentna sprega između nekih zaposlenika Ministarstva i pojedinih privilegiranih nakladničkih kuća. Pa cijela nakladnička grupacija u pola glasa ogorčeno rogobori o sramotno velikim novčanim iznosima koje dobivaju uvijek jedni te isti nakladnici, ponajviše razvikana Fraktura. Imena koje nitko od čitatelja nije prepoznao i ne posuđuje ih, Ministarstvo kulture svake godine obilno dotira javnim novcem, a potom takve knjige samuju na policama hrvatskih javnih knjižnica, skupljaju prašinu i nitko ih ne posuđuje. Nekakva Alida Bremer i kojekakvi kritičarski anonimusi u Jutarnjem listu pišu godinama panegirike o posve prosječnim piscima i njihovim posve prosječnim knjigama, a potom laž izrečena više puta kroz tiskovne medije postaje putokaz vrlim “znalcima” iz Ministarstva da pogoduju nafriziranoj kvaliteti bez ikakvog stvarnog uporišta u objektivnim pokazateljima kvalitete.
No, ministri se mijenjaju ali mali i samodopadni birokrati u Ministarstvu kulture ostaju neokrznuti na svojim pozicijama, i rade i nadalje to što rade. A rade doslovno kaos koji nitko ne sankcionira! Kojekakvi anonimusi dobivaju godinama novčane potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Prošle su godine, da apsurd bude još veći, takvu potporu dobile dvije autorice bez do tada ijedne objavljene knjige! Čitajte ponovo: bez ijedne objavljene knjige! Ali, nadležno je povjerenstvo u njima, navodno, prepoznalo veliki književni potencijal.
Pa tko je tu lud, tko zbunjen, a tko normalan? Ludi su članovi takvih više no smiješnih povjerenstava, zbunjeni brojni cijenjeni dječji pisci, a normalni su samo čitatelji koji ne posuđuju knjige takvih razvikanih, a slabo posuđivanih pisaca koje Ministarstvo ustrajno favorizira.
Kakvo je to Ministarstvo kulture i koga ono zastupa i kome služi? Zar šačici anonimusa koji znaju kako nekažnjeno izvući popriličan novac iz Ministarstva i proći ispod “radara” nadležnih institucija zaduženih za sankcioniranje takvog ponašanja? Pročitajte poštovana ministrice pozorno odredbe članaka 295. i 296. Kaznenog zakona Republike Hrvatske i razmislite o mogućim kaznenim reperkusijama po neke od zaposlenika Ministarstva kojem ste trenutačno Vi čelni čovjek. Jer kaznena djela – trgovanje utjecajem – i – davanje mita za trgovanje utjecajem – su poprilično ozbiljna kaznena djela.
Bilo je normalno da nekakav posve beznačajni i ambivalentni Zlatko Hasanbegović, ispao iz torbe otužnog Tomislava Karamarka, ili uzdrmana Andrea Zlatar Violić, nemaju volje ni želje ispraviti dugogodišnju nepravdu nanesenu dječjim piscima i nakladnicima dječjih knjiga, ali od trenutačne ministrice ipak očekujemo promptnu i učinkovitu reakciju – da odmah raspustite takvo sramotno sklepano povjerenstvo i da u njega imenujete istinske znalce i ponekog vrsnog poznavatelja hrvatske dječje književnosti, a ima ih podosta, jer hrvatski dječji pisci i nakladnici dječje knjige imaju legitimno pravo da i u tom povjerenstvu netko doista stručan stvarno zastupa njihove interese. A ima li boljeg i stručnijeg znalca na području dječje književnosti od profesorice dr.sc. Dubravke Težak, koja tridesetak godina predaje kolegij “Dječja književnost” na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu? Ima li?!
Za tu iznimno cijenjenu profesoricu godinama nema mjesta u spomenutom povjerenstvu, ali za posve beznačajnog Ervina Jahića ima?!
Po zapovjednoj ste odgovornosti pro futuro upravo Vi, gospođo ministrice, odgovorni ako i nadalje ostane takav kaos na tome području. Stoga djelujte pravovremeno, a ne post festum!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI