Mirela Holy: U Hrvatskoj vlada jedno potpuno nerazumijevanje politike zaštite okoliša

Zarko Basic/PIXSELL

Prema podacima koje je izbacio Eurostat, Hrvatska je među vodećim zemljama u Europskoj uniji po udjelu ekoloških poreza i nameta kao udio u prihodima države. U 2018. godini čak 9.3 posto prihoda ukupne države išlo je u razne ekološke poreze. Prosjek Europske unije bio je 6 posto.

Većina tih prihoda sastoji se od prihoda od poreza i trošarina na energente i prijevoz, kako u Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj. Međutim, nameće se pitanje, ako je Hrvatska vodeća u ekološkim porezima, zašto nije vodeća i u zaštiti okoliša?

Za portal Otvoreno o tome je govorila bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Istaknula je nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša čime se izravno krši zakon te nepoznavanje problematike zaštite okoliša kao takve.

Bivša ministrica zaštite okoliša na pitanje zbog čega ako smo pri vrhu u udjelu ekoloških poreza u prihodima države nismo pri vrhu zaštite okoliša rekla je kako je glavni krivac za to stanje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Holy kaže kako je o tom problemu govorila više puta.



Glavni financijski instrument politike zaštite okoliša su sredstva koja se skupljaju u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bez obzira na to što postoji Zakon o Fondu, u kojem je vrlo precizno određeno da se sredstva moraju trošiti na one projekte po ključu po kojem su pristigla u Fond, to se nažalost ne radi”, napominje Holy.

Dodaje i to kako je Fond većini političara djeluje kao vrlo obilna kasica prasica kojom se može financirati što god se političarima svidi, što je naravno ignoriranje Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Meni se digne kosa na glavi kad čujem osobe koje su imale veze s Fondom hvale kako je na računu Fonda sada veći iznos novca nego što je on bio. To je rekao prethodni ravnatelj, mogu slobodno reći. Naime, Fond je protočni bojler. Na Fond pristižu sredstva, i na temelju politika  Ministarstva zaštite okoliša se ta sredstva trebaju trošiti na financiranje projekata kojima se onda vidi da je došlo do pozitivnog pomaka u politici zaštite okoliša”, objašnjava naša sugovornica.

Dodaje i kako je bila ideja Fonda je da se s vremenom smanjuju sredstva koja ulaze u Fond, a ne povećavaju i da bi upravo smanjenje sredstava koja ulaze u Fond značilo da je politika zaštite okoliša učinkovita.

“Ako se ravnatelj hvali da se u Fondu prikupljaju sredstva, to znači da Fond ne funkcionira. Ta sredstva nisu tu da se prikupljaju, to nije tvrtka koja posluje da bi ostvarivala prihode. To su sredstva za financiranje projekata kojima se poboljšava stanje u okolišu”, kaže.

Smatra kako u Hrvatskoj vlada jedno potpuno nerazumijevanje politike zaštite okoliša, financijskih instrumenata kojima se financira politika zaštite okoliša i onoga što je svrha zaštite okoliša.

“Imate nešto što je problem, želite riješiti taj problem, imate točno precizne taktike kojima želite riješiti taj problem i na taj način dolazite do svojih ciljeva. To znači da vaši ciljevi moraju biti vrlo precizno određeni i da znate sa točno kojim metodama morate realizirati te ciljeve. I da se naravno vrlo disciplinirano držite tog procesa”, objašnjava.

Novac za zaštitu okoliša se ne troši namjenski

Bivšu ministrica rekla nam je i da se novac predviđen za zaštitu okoliša ne troši namjenski.

“Tu ne treba biti neki veliki ekspert. Može se, na kraju krajeva, pogledati nalaze Državne revizije iz godine u godinu. Oni govore, primjerice, da se sredstva od nameta na gorivo, koja bi se trebala koristiti za ozeljenjavanje prometa, vrlo često troše za druge svrhe, primjerice za gospodarenje otpadom”, rekla je Mirela Holy i dodala kako je to nedopustivo.

“Primjerice, ako sredstva dolaze od poreza zbog emisija plinova, onda bi se ta sredstva trebala koristiti za financiranje projekata kojima bi se smanjila količina tih plinova koja se ispuštaju u okoliš”, objašnjava.

Bivša ministrica dala nam je i jedan znakoviti primjer zbog kojeg bi je kako sada sigurno mogli optužiti da je socijalno neosjetljiva.

“Apsolutno je nedopustivo da se obeštećenja za oboljele od azbestoze, radnike u tvrtkama koje su proizvodile azbest, financiraju iz sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tu se radi o zdravstvenoj ili o socijalnoj politici. Ako doslovno poštujemo Zakon o Fondu, moramo ga koristiti namjenski. I onda će se vidjeti napredak u politici zaštite okoliša”, rekla je Mirela Holy za Otvoreno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI