MIRO KOVAČ O OBLJETNICI: ‘Uspjeli smo u ciljevima i sad je najbitnije Hrvatsku pretvoriti u uspješno, napredno društvo, a to je vrlo složeno i vrlo teško’

screenshot

Bivši ministar vanjskih poslova, Miro Kovač za N1 prisjetio se događaja prije 30 godina kada je Hrvatsku priznala tadašnja Europska zajednica.

“Taj put prema neovisnosti i suverenosti povezan je s neodvojivom idejom da Hrvatska postane članica Europske unije. Ta dva cilja su neodvojiva i mi smo u tome uspjeli. Primarno smo tražili priznanje članica Europske zajednice i to smo uspjeli dobiti”, rekao je Kovač.

Dodao je kako je “najbitnije da je to Njemačka gurala”.


“Naravno da je Vatikan utjecao na dio njemačke politike, ključna je bila savezna vlada Helmuta Kohla i naravno da su se Englezi i Francuzi bojali povratka snažnije Njemačke, posebno nakon ujedinjenja”, istaknuo je.

Naglasio je kako smo “uspjeli u tim ciljevima jer smo doveli Hrvatsku na Zapad, kao članicu Europske unije i NATO-a i sad je na nama da Hrvatsku pretvorimo u uspješno, napredno društvo, a to je vrlo složeno i vrlo teško”.Facebook Comments

Loading...
DIJELI