Miroslav Tuđman: ‘Ne mogu podržati Konvenciju’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Stav Miroslava Tuđmana, oprečan je onom Plenkovićevom

Protivnika Istanbulske konvencije ima po svemu sudeći i u HDZ-u, a da je tome tako potvrđuje i stav Miroslava Tuđmana kojega je iznio na sastanku Kluba zastupnika i u razgovoru za portal dnevno.hr.

Nitko u HDZ-u ne osporava osudu i potrebu zaštite od nasilja, kako žena tako i obitelji. Problem s Istanbulskom konvencijom je u njezinoj nedorečenosti i tumačenju, tj. implicira li ona rodnu ideologiju. Pravna služba Europskoga vijeća daje tumačenje da Konvencija ne zagovara rodnu ideologiju. No, očito nije bilo dovoljno političke odlučnosti i snage da se takav decidirani stav unese i u tekst konvencije. Drugim riječima, činjenica je da su u državama članicama Europskoga vijeća zagovornici rodne ideologije dovoljno jaki da onemoguće osudu rodne ideologije, ali i dovoljno utjecajni da ona bude posredno sadržana i u Konvenciji.

Kako konvencija predviđa izmjene i primjenu niza novih zakona i zakonskih odredbi, tako će se sa svakim novim zakonom o sankcioniranju nasilja iznova otvarati pitanje rodne ideologije. Pri tome će pritisak na sve članice, pa tako i na Hrvatsku, vršiti nadnacionalno nadzorno tijelo uz pomoć nevladinih udruga, zagovornika rodne ideologije. Tom će pritisku biti izložena i ova, kao i sve buduće hrvatske Vlade.

Vjerujem da velika većina hrvatskog društva ne podržava rodnu ideologiju, što je i stav HDZ-a i moj osobno. Zato ne mogu podržati Konvenciju kako je predložena. No, svjestan sam da njezino prihvaćanje ili nepotvrđivanje neće bitno utjecati na stalni pritisak nama suprotnog svjetonazora koji će i u budućnosti imati negativan učinak na tradicionalne hrvatske, kršćanske i europske vrijednosti. To je bit problema s kojim se moramo suočiti i za koji moramo pronaći trajni odgovor”, poručio je Tuđman.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI