‘MISLIM DA JE TO OZBILJAN POLITIČKI PROBLEM!’ Škare Ožbolt jasno ocijenila austrijsko protivljenje ulasku Hrvatske u Šengenski prostor

Foto: Screenshot N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za N1 se osvrnula, između ostaloga, na reakciju austrijskog ministra unutrašnjih poslova, Gerharda Karnera na ulazak Hrvatske u Schengen.

Škare Ožbolt je pritom govoreći o porukama iz Austrije poručila: “Mislim da je to ozbiljan politički problem”.

“Broj migranata raste. U Austriji se odjednom pojavilo 74.000 migranata koji su zatražili azil, a nisu zatražili niti u jednoj drugoj državi i to je ozbiljan problem. Nadam se da se Hrvatskoj neće ponoviti 2015. kad smo zbog migrantske krize izvisili sa Schengenom”, rekla je zabrinuto.

Škare Ožbolt je potom naglasila: “Sad je situacija drugačija, ali bilo bi čudno da Hrvatsku nakon svih ovih godina i kad su svi prihvatili ulazak u Schengen, da dođe do izuzetka i Hrvatska ostane bez Schengena. Česi su pripremili dvije zasebne odluke, jednu za Hrvatsku, drugu za Bugarsku i Rumunjsku, ali ni to nije jamstvo.”

“Dosta se očekuje sutra od sastanka hrvatskog i austrijskog premijera. Preko Srbije i Albanije najviše dolaze izbjeglice prema Austriji i Njemačkoj, Hrvatska je tranzitna zemlja. Ne može Hrvatska biti odgovorna za nejedinstvo država EU-a oko migrantske krize”, navela je Škare Ožbolt.Upitana koja je ideja Schegena, prostora bez granica, ako Austrija podiže granicu prema Sloveniji, pa će Slovenija prema Hrvatskoj, Škare Ožbolt je istaknula:

“Schengen funkcionira, ali u određenim situacijama, a to je migrantska kriza, određene granice se zatvore, počele su se stvarati barijere i dizati žice. Drugo je bila korona kad su se zatvorile granice. U određenim situacijama države šengenski režim mogu staviti van snage.”

Zatim je dodala kako je Hrvatska sigurno odluke donosila u dogovoru s drugim članicama: “Sumnjam da bi Hrvatska solirala da se nije dogovorila s drugim članicama. Hrvatska je transferna zemlja, nitko ne želi ostati u njoj, ljudi traže razvijenije zemlje, ovdje ne vide budućnost.”

“To nije pitanje Hrvatske i njene spremnosti i usklađenosti, to je skretanje pozornosti na problem, to je razina iznad. Jedinstvena politika EU-a prema migrantskoj krizi ne postoji. Austriji je sad došla voda do grla i ona ovako skreće pozornost, ja to tako vidim,” napomenula je Škare Ožbolt koja smatra kako cijela ova priča nije pitanje Hrvatske, već skretanje pažnje Austrija na sebe i problem koji ima.

Smatra da za Hrvatsku ulazak u Schengen puno znači: “Same koristi su velike – nema zaustavljanja, posebnih kontrola… Ako i Austrija i Mađarska i Italija vrate granice, onda su one suspendirale šengenski prostor. Problem ove migrantske krize je da će se u BiH početi stvarati velik broj onih koji će htjeti ući u EU, a neće moći.”

“Zato Austrija sad šalje pomoć policiji Srbije i Albanije da se zajednički kontroliraju granice. Vidi se da Austrija ozbiljno doživljava problem, da ga ne zna iskomunicirati unutar EU-a pa ovako privlači pažnju,” zaključila je Ožbolt.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI