MISTERIJ KOJI ZBUNJUJE ZNANSTVENIKE: Djevojčicu pokopali u špilji s pticom u ustima!

Ulaz u špilju Tunel Wielki / Screenshot/Youtube

Mlada djevojka pokopana u europskoj špilji prije nekoliko stoljeća otkrivena je s glavom zebe u ustima.

Zbunjujuća arheološka misterija, koju je još šezdesetih godina prošlog stoljeća otkrio arheolog Waldemar Chmielewski u poljskoj špilji Tunel Wielki, tek je nedavno zaintrigirala širu javnost.

Prema novim tehnikama datiranja radioaktivnim ugljikom, umrla je prije otprilike 300 godina. Međutim zbog neobičnih okolnosti njezina pokopa stručnjaci su ostali pomalo zbunjeni.

Naime, Europljani su prestali pokapati ​​svoje mrtve u špiljama mnogo prije, a otkriće ptičje glave unutar usta djevojčice čini taj pokop drukčijim od bilo kojeg drugog ranije viđenog u Europi iz tog vremenskog razdoblja.

“Špiljski pokopi uglavnom nisu prisutni u povijesnim razdobljima u Europi. Slijedom toga, otkriće postsrednjovjekovne inhumacije djeteta pokopanog s najmanje jednom glavom ptice stavljenom u usta u špilji Tunel Wielki iznimno je otkriće”, napisali su istraživači.



Pobliža istraga kostura otada je otkrila da je djevojčica imala oko 10 do 12 godina kada je umrla. Također se smatra da je možda patila od nekog oblika metaboličke bolesti. Međutim, nema naznaka od čega je preminula.

“U mnogim kulturama spominju se duše djece začete u obliku malih ptica. Ipak, u dotičnom razdoblju ptice nikada nisu deponirane u grobove, a kamoli da su stavljene u usta pokojnika. Zagonetka jedinstvenog pokopa djevojčice iz špilje Tunel Wielki ne može se u potpunosti objasniti”, navode istraživači.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI