Mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati i smanjivanje poduzetničkog rizika je dobra za konkurentnost Hrvatske

Foto: Cropix

Vladina mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati, umjesto prema izdanim računima kako je bilo do korona krize, mogla bi imati pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo te na rejting zemlje na globalnoj ljestvici konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, pokazuje analiza Dagmar Radin u novom izdanju Lipinog Barometra konkurentnosti.

Mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati, dio je paketa gospodarskih mjera uvedenih zbog ublažavanja posljedica ekonomske krize uzrokovanom koronavirusom.

“Dosadašnji pravilnik kojim je država naplaćivala PDV prema izdanim računima, a bez obzira na realizaciju naplate, imala je efekt gušenja gospodarskog rasta, što je problematično pogotovo za mala i mlada poduzeća koja još nisu uspjela ostvariti dobit kojom bi osigurali zalihe za plaćanje poreznih obveza i u slučaju neuspješne naplate računa,” kaže Radin i dodaje da to ne bi bio problem kada bi država ponudila adekvatan pravni okvir kojim bi poduzetnici mogli naplatiti potraživanja, ili jednostavnije otpisati nenaplaćeno potraživanje.

Naime, nenaplaćeni račun na koji je tvrtka obvezna državi platiti PDV, može se otpisati kao trošak tek nakon isteka tri godine, i to u visini do 5000 kn, ukoliko kupac da dokaz da je ispravio svoj predporez, te je država sav teret naplate, u potpuno pravno nesigurnom okruženju za koje je sama odgovorna, prebacila na poduzetnike. Za veće nenaplaćene iznose, na koje je poduzetnik već državi po sili zakona platio PDV, a kako bi dobio povrat istog, mora tužiti svog kupca.

Ovime privatni sektor zapravo kreditira državu u nadi naplate potraživanja u budućnosti.



U nekim zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, otpis nenaplaćenog duga i PDV-a je olakšan u tehničkom i ročnom smislu.

Lipa smatra da donošenje ovog zakona pokazuje kako Vlada, kada za to postoji politički pritisak, može donositi mjere koje potiču gospodarsku aktivnost i olakšavaju rad poduzetnicima, i to u vrlo kratkom roku.

Iako je mjera privremena, Hrvatskoj bi mogla donijeti rast sa trenutnih 61.9 na 62.07 na globalnoj ljestvici konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, barometar.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI