MJERE OSTAJU, EPIDEMIJA NE ODLAZI! Božinović: ‘Nećete moći u klub bez potvrde!’

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je kako će se u klubove moći samo s covid potvrdama, odnosno samo ako ste cijepljeni, preboljeli ste koronu ili imate negativan test.

“Za razliku od prošle godine, danas smo potpuno sigurni da se epidemija neće zaustaviti do jeseni. Zbog toga smo donijeli jasne preporuke, ono što je novo u odnosu na prošlu godinu je da imamo cjepivo, ali i jednostavne mehanizme kako kontrolirati svaki događaj. Covid potvrde funkcioniraju, a svatko tko nešto organizira ne može reći da ne može voditi računa o tome da skenira potvrdu”, rekao je Božinović.

“Klubovi na otvorenom će moći raditi, pod uvjetom da su posjetitelji ili cijepljeni, ili imaju test, ili su preboljeli koronu. Unutarnji prostori su itekako pogodni širenju virusa, a s obzirom na to da smo u ljetu gdje se više manje sve odvija na otvorenom, ne razmišljamo o unutarnjim prostorima, no ako situacija bude dobra i ako postignemo dovoljnu razinu procijepljenosti, počet ćemo razmišljati i o tome”, poručio je Božinović i ponovno podsjetio na aplikaciju.


“Jučer sam kazao kako je jučer ujutro bilo više od 3000 skinutih covid potvrda. Tu se sigurno približavamo brojci od 250.000. Za građane i organizatore sve je dostupno i jednostavno. Cjepivo nije problem, ima ga, ali je jedini izlaz i ove situacije. Covid potvrde se lako mogu izvaditi na e građani. Napravili smo i aplikaciju koju možete skinuti i vidjeti koliko je ona učinkovita. Nitko ne može reći da je to nešto komplicirano. Opremili smo i poslovnice HZZO-a gdje također možete podići potvrdu s najmodernijim printerima kako bismo ubrzali postupak. Digitalna potvrda ne uzima više vremena, a pridonosi tome da osiguramo sigurnu epidemiološku situaciju”, smatra Božinović.

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića nakon odbijanja Zlate Đurđević.“Ne znam za tu izjavu, to je bila kao što je bilo poznato jedna procedura sukladna zakonu i ustavu. Oko 2/3 saborskih zastupnika nije glasalo za nju i ide se prema trećem javnom pozivu. Ne slijedi nam ustavna kriza. To je jedan postupak koji će se ponoviti. Jasno je da je predsjednik taj koji predlaže na temelju javnog poziva. O tom imenovanju konačno odlučuje Sabor”, rekao je Božinović diplomatski pokušavajući ne ući u novi sukob s Milanovićem.

Komentirajući predsjednikove izjave da Milanović satire državu, Božinović kaže:

“HDZ unatoč svim izjavama koje ne dolaze samo od predsjednika, je stranka koja pobjeđuje pogotovo u mandatu Andreja Plenkovića na izborima, a vidite i sami uživa najveću potporu hrvatskih građana. Velika većina hrvatskih građana podržava ovu Vladu jer vidi da se bavimo rješavanjem problema. Nerijetko se radi u teškim uvjetima, a ljude ne možete prevariti. Ne ulažemo u nekakav PR, imamo svoj rad i rezultate i građani to prepoznaju”, rekao je Božinović.

“Imali smo nesreću da smo osim pandemije imali i dva potresa u godinu dana. Ljudi vide naš rad i tko se ozbiljno bavi poslom i tko na svaki izazov reagira tako da pronalazi rješenja“, kazao je ministar.

Otkrio je kako je Hrvatska ponudila pomoć, a Češka je rekla da im pomoć ne treba.

„Ponudili smo sve što možemo sa svih razina kako bismo pomogli češkim prijateljima. Ako ih itko razumije, razumijemo mi, a znamo kakav je bio njihov odgovor kad je nas pogodila katastrofa. Ta solidarnost i duh pomoći je nešto što u Europi stasa i jača. To će uvijek biti i mi ćemo uvijek nuditi pomoć našim susjedima i drugima. Nažalost, ovakvih katastrofa će biti sve više i moraju se udružiti kapaciteti kako bismo snažnije odgovorili na te izazove”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI