Mjesto najvećeg stradanja hrvatskih vojnika u ‘Oluji’

Screenshot, HRT

U Domovinskom ratu ovo je bilo jedno od većih uporišta pobunjenih Srba

Mjesto i prijevoj Ljubovo bilo je jedno od većih uporišta pobunjenih Srba u Domovinskom ratu. Teško osvojivo, godinama je zadavalo muke stanovnicima Gospića, Perušića i okolnih mjesta. Tijekom akcije “Oluja” poginulo je 174 branitelja, od toga na području zbornog područja Gospić njih 65.

Za Gospić, Perušić te okolna mijesta Ljubovo je bilo od strateške vojne važnosti. U svakodnevnom granatiranju stradavali su civili, a naselja bila izložena velikom razaranju. Sama crta razdvajanja na Ličkom Osiku nije se pomicala od početka Domovinskog rata pa sve do Oluje. Cijela akcija isplanirana je do posljednjeg detalja, pravci napada na Ljubovo, koje je bilo dobro utvrđeno i dobro branjeno, pokazatelji su spremnosti i uvježbanosti postrojbi Hrvatske vojske.

Jedan od junaka “Oluje” bio je i zapovjednik 118. domobranske pukovnije Ivan Čanić Baja. Poginuo je četiri dana prije svojeg rođendana, 4. kolovoza u borbi za Vujatovo brdo. Taj teški i tragični dan ostao je u sjećanju Bajinih suboraca. Prisjećaju se kako je cilj akcije bio osvojiti Ljubovo, jer tko ga osvoji, drži cijelu Liku. Hrvatski topnici krenuli su toga jutra s napadom u pet sati, a samo sat poslije hrvatske snage naletjele su na žestok otpor neprijatelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI