‘MLAD, KRITIČAN, DRUKČIJI…’ SDP-ovci na rubu očaja zazivaju dolazak novog šefa i negoduju zbog Zagreba

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je u prvom krugu lokalnih izbora prošao poprilično loše a neki kažu i katastrofalno te se tako nastavio njihov daljnji pad i slabi rezultati na izborima i nakon odlaska Davora Bernardića s čela stranke. U Slavoniji su doživjeli pravi potop a u nekim mjestima i županijama nisu na kraju imali ni svog kandidata za župana jer nisu skupili dovoljno potpisa. Tu se naravno prije svega misli na osječki ogranak stranke s čijeg je čeka odstupio saborski zastupnik Domagoj Hajduković. Sve se više govori i o pitanju povjerenja čelniku stranke Peđo Grbinu no ipak se čeka kraj izborne utrke. Jedini dobar rezultat polučio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je pobjedu odnio u prvom krugu i time potvrdio da radi dobar posao u svojoj županiji. U drugi će krug pak morati Zlatko Komadina u primorsko-goranskoj županiji a čeka se i rasplet borbe za naslijednika Vojka Obersnela na čelu Rijeke.

On zna kako se radi

“Taj dečko zna što radi”. Tim riječima SDP-ovci opisuju svojeg kolegu Mišela Jakšića koji je stranački obraz uspio osvjetlati već u prvom krugu lokalnih izbora izborivši još jedan mandat na čelu Koprivnice kojom vlada posljednjih pet godina.


Jakšić je, kažu naši sugovornici, u svakom smislu riječi, netipični SDP-ovac koji nije ovisan o stranačkom vodstvu pa je slijedom toga nerijetko otvoren za kritike stranačkih šefova. Bez obzira na to što je kritičan, Jakšić je jedan od onih koji su otvoreni za razgovore i razmijene prijedloga, a pored toga on je zagovornik i predlagatelj novih ideja.

Da je uistinu netipičan, Jakšić je potvrdio u vrijeme kada je Vlada na čelo Podravke imenovala bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. Kritički je Jakšić dočekao novu šeficu Podravke, s kojom se ubrzo potom sastao, a zatim ipak promijenio retoriku pozdravljajući promjene s kojima je Dalić startala u Podravci, a koje su uz ostalo uključivale i povećanje radničkih plaća.Time je Jakšić pokazao da nije isključiv, dok u samom SDP-u ne isključuju mogućnost da upravo njemu prepuste budućnost svoje stranke.

Kako navode, on je političar otvoren za dijaloge, moderan je, sposoban i mlad političar koji je svoj grad oživio povlačenjem europskih sredstava pa stoga ne bi bilo loše da svojom mladošću i sposobnošću oživi stranku koja pleše oko ruba političke provalije otkako se na sceni pojavila platforma Možemo koja je Peđi Grbinu ozbiljno pomrsila račune.

U najvećoj oporbenoj stranci sa strepnjom promatraju događanja u Zagrebu, gdje bi uskoro opet trebali sjesti za pregovarački stol s Tomislavom Tomaševićem i njegovom družinom. Nije tajna da je Tomašević u prvom krugu lokalnih izbora skoro postao zagrebački gradonačelnik, a nije nepoznanica ni to da im u Skupštini treba samo jedan mandat za većinu. Međutim, SDP-ovci se nadaju kako će Tomašević željeti stabilnu većinu pa da će stoga prigrliti njihovih pet skupštinara.

Suradnja je to koja je navodno već dogovorena, no SDP-ovci su svjesni kako su oni u ovoj kombinaciji slabiji partneri pa strahuju od toga da bi ova suradnja dodatno mogla oslabiti njihov položaj te ih potpuno izbrisati sa zagrebačke političke scene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI