MLADA DAMA KOJA STOJI IZA ANUŠIĆEVA RESPEKTABILNOG USPJEHA! Evo kako je bivši pravaš pokorio Slavoniju

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Ivan Anušić, Igor Andrović, Antonija Jozić i Danijel Marušić – popis je ovo petero slavonskih HDZ-ovaca koji su uspjeli osvojiti vlast u prvom krugu lokalnih izbora u županijama u kojima su se borili za rukovodeće pozicije.

Anušić je tako obranio mandat u osječkoj županiji, Andrović ostaje na čelu virovitičke županije, u Brodsko-posavskoj županiji vlast je pripala Marušiću dok je Jozić postala prva dama požeške županije. Kada je o slavonskim županijama riječ može se reći da je podbacio tek Damir Dekanić, kandidat za vukovarsko-srijemskog župana koji kao prvoplasirani ulazi u drugi krug izbora u kojem ga dočekuje Josip Dabro, bivši stranački kolega kojega sada podržava Domovinski pokret.

HDZ-ov otrov za žene

U drugi će krug i Ivan Radić HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka, no u njegovu pobjedu u vladajućoj stranci pa ni u samom gradu više nitko ne sumnja te bi HDZ po prvi puta mogao imati svog gradonačelnika u Gradu na Dravi.

Osijek je zapravo za HDZ jedini veliki grad u kojem HDZ može računati na sigurnu pobjedu, premda je premijer Plenković nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora najavio pohod na sva četiri velika grada. To se međutim nije dogodilo, preostao im je Osijek i žestoka borba u Splitu, gdje je pod upitnikom i Gradska skupština. Međutim, HDZ-ovci već sada naziru prve probleme zbog uspjeha u Osijeku, premda je tamo stranačke boje branio Radić, najveće zasluge za povijesno osvajanje grada na Dravi preuzeo je Anušić, stranački potpredsjednik koji je i na parlamentarnim izborima u svojoj izbornoj jedinici stranci osigurao osam zastupničkih mandata. Jasno je dakle da Anušićev utjecaj u vladajućoj stranci postaje sve veći, a jasno je i da iza tog uspjeha stoje rezultati pa je samim time to po Plenkovića koji nije realizirao svoje planove pomalo nezgodna situacija.



Anušić protiv Plenkovića?

Nezgodno je i to što Plenković i Anušić sve teže pronalaze zajednički jezik, premda je osječki župan premijera podržavao na stranačkim izborima te na njima bo dio njegova tima, Anušić na očigled ne pliva uz Plenkovićevu struju pa je tako otvoreno kritizirao ministra Banožića tijekom osipanja članstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, još otvorenije kritizirao je koaliciju sa SDSS-om na nacionalnoj razini, a vidljivo je da je vladajuća stranka u Slavoniji podbacila baš u onoj županiji u koju je Plenković upleo prste. Na unutarstranačkim izborima za šefa vukovarsko-srijemske organizacije ugurao je Marija Banožića, a da se stranka ne može voditi iz Zagreba jasno je iz toga što su u ovoj županiji već ostali bez tri općine, prijeti im gubitak Županje, a izgledno je da ostaju i bez vlasti u Vukovaru. Rezultati su ovo koji u HDZ-u izazivaju zabrinutost, a pored toga oni otkrivaju raskol u stranačkim redovima, a otkrivaju i uzlet Domovinskog pokreta koji je ovdje podržavajući nezavisne liste osvojio solidne rezultate nagrizajući HDZ-ovu vječnu utvrdu.

Da će do toga doći na vrijeme je Anušić upozoravao kolegu Banožića pa i samog premijera no oni su te probleme gurnuli pod tepih i nastavili po svome. Ovaj bivši pravaš uspio je ne samo zato što iza njega stoji stranka već i zato što iza Anušića uistinu stoje konkretni projekti.

Primjera radi svi osnovnoškolci u županiji imaju besplatne obroke, u Osijeku je počela gradnja Gospodarskog centra, ali i Regionalnog distribucijskog centra, a tu je i obnova Zračne luke Osijek te novi KBC Osijek čije je projektiranje u pripremi. Anušić se u tim projektima sve donedavno uvelike oslanjao na svoju mladu suradnicu Natašu Tramišak koja ujedno slovi i za jednu od najkompetentnijih ministrica u Plenkovićevoj vladi. Premda Ivan Radić u startu nije bio kadar župana Anušića koji je na stranačkim izborima podržavao Domagoja Mikulića, izgledno je da su se odnosi među njima dvojicom izgladili, a izgledno je i to da bi Anušić uskoro od Plenkovićevog saveznika mogao stasati u Plenkovićevu najveću prijetnju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI