Mladi Britanac na Zrću je ubijen zbog OVE opasne party droge za kojom luduje cijela Engleska

Britanski državljanin Ugo Wilson na Zrću je ubijen u okršaju dviju bandi koje su na festivalu elektroničke glazbe Hideout, izgleda, prodavale ampule plina smijavca, jedne od najpopularnijih drogi među mladim Britima.

Svoj život, 26-godišnjak iz sjevernog Londona izgubio je zbog proizvoda koji je u Britaniji ilegalan, a u Hrvatskoj se može kupiti u svakom malo bolje opremljenom trgovačkom lancu po cijeni od 50-ak kuna za 12 doza! Kemijski spoj dušikov oksid (N2O), popularno prozvan plinom smijavcem koristi se kao patrona za šlag pa ga u Hrvatskoj čak možete naručiti i preko Njuškala po povoljnoj cijeni od 130 kuna za 50 komada ili 80 kuna za 24 doze!

Na partyjima se cijene jedne doze kreću od 30 do sto kuna pa nije ni čudo da mnogi poduzetni partijaneri zarađuju na raspačavanju ove droge diljem Jadrana. Dodajmo tome legalan status koji ova supstanca uživa u Hrvatskoj i dobili smo recept za idealnu ljetnu zaradu svima onima koji ne žele sezončiti. Ako vas s plinom smijavcem i uhvate, mogu vam suditi jedino za carinski prekršaj i nedozvoljenu trgovinu. Kazna za to je puno manja nego za dilanje.

Među preprodavačima plina smijavca ima i Hrvata što nam je potvrdio jedan mladi Dalmatinac koji je s prijateljima prije nekoliko godina utržio fin džeparac preprodajući plin smijavac britanskim turistima na festivalima diljem obale.



“Ma to ti je totalna prevara za Engleze! Učinak je bez veze, kratko traje i nalik je učinku poppersa. Nekoliko minuta osjećaš euforiju i nešto nalik izvantjelesnom iskustvu i to je to. Ali Briti luduju za time. Nakupovali smo tih ampula i odlično zaradili. Kada smo mi to prije nekoliko ljeta prodavali, koštalo je 35 kuna po dozi, a sada je, koliko čujem, cijena narasla”, ispričao nam je naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

“Jednom smo prilikom uspjeli nabaviti spremnik tog plina od neke 2, 3 litre pa su Englezi bili posebno sretni. Stajali su oko nas u velikom krugu i zasipali nas novcima dok smo im mi punili balone”, govori, no dodaje da se više ne bavi time te da mu je drago da je ove godine propustio Hideout.

Svatko tko je bio barem jednom na nekom partiju na jadranskoj obali, na podu je ugledao čudne, metalne ampulice, nalik čahurama od metka. To su iskorištene ampule šlaga koje se pune u balone a potom iz balona inhaliraju što izaziva kratkotrajnu euforiju.

Zbog blagog efekta i vrlo male toksičnosti, britanski turisti luduju za plinom smijavcem koji je postao jedna od najčešće konzumiranih droga u Britaniji. Plin smijavac u Britaniji ima i dugu tradiciju, a njegovo opijatsko djelovanje otkriveno je sredinom 18. stoljeća kada je postao omiljena zabava aristokracije.

Iako nije jako opasan, često se kombinira s drugim vrstama droga što ga može učiniti opasnim. Jedan od efekata je vrtoglavica što može dovesti do padova s velikih visina pa tako i smrti.

Zbog iznimne popularnosti među mladim Britancima koji pod utjecajem plina smijavca i drugih legalnih droga sve češće teturaju ulicama britanskih gradova, u Ujedinjenom kraljevstvu zakonom je zabranjen od 2016.

Međutim, i dalje je legalan u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj što klince željne partija privlači na naše obale. To i ne bi bio problem da osim njih, legalnost plina smijavca u Hrvatskoj, privlači i njegove dilere koji su u Britaniji ostali bez posla i koji, kako vidimo, dolaze iz kriminalnog miljea. A turiste kriminalce sumnjamo da želi i jedna hrvatska top ljetna destinacija.

“Jako je važno da se te ampule i korištenje plina proglase ilegalnim”, apelirao je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Iako kritičari zabrane plina smijavca u Britaniji tvrde kako će to samo navesti mlade da posegnu za opasnijim drogama, ako će zabrana legalne prodaje ampula za šlag koje sadrže plin smijavac spriječiti ovakve zločine, Dabin se apel čini opravdanim.

Da Novalja ima ozbiljan problem s ovom legalnom drogom dokazuje i podatak da je u akciji zapljene provedene na Zrću 2015. carina oduzela čak 3.566 ampula s plinom N2O, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni u koje rasprskavaju plin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI