Mladi kadrovi SDA krali studentski novac!?

screenshot

Predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjske županije Goražde Aida Obuća i tadašnji poslanik SDA u istoj Skupštini i predsjednik Općinske organizacije SDA Goražde, Adis Halilović, stipendirani su sa po 3 tisuće KM za postdiplomske studije na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu. Pritom je Obuća imala i stipendiju poduzeća u kojem je zaposlena - dodatnih 1500 KM

Bosanskohercegovačkoj javnosti nije nepoznanica da se SDA o svojim kadrovima itekako dobro brine, smještajući ih na vrlo važne pozicije u stranci, ali i u javnim poduzećima, državnim funkcijama i sl. Brojni su primjeri takvih radnji, ali ima i primjera gdje svoje kadrove obuče da se od proračunskog novca školuju, a onda ih nagrade pozicijom u javnom poduzeću. Naravno, za sve ovo morate imati vrlo malo morala, a puno bezobrazluka i bestidnosti bez granica!

Tako su se, primjerice, od novca iz proračuna Bosansko-podrinjske županije Goražde u 2015. godini, predsjedavajuća Skupštine tog kantona, Aida Obuća i tadašnji poslanik SDA u istoj Skupštini i predsjednik Općinske organizacije SDA Goražde, Adis Halilović, stipendirali sa po 3 tisuće KM za postdiplomske studije na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, iako redovni studenti tog Univerziteta u Goraždu kod županijskog Ministarstva za obrazovanje nisu imali pravo aplicirati na stipendije.

Ipak, što ste bliži izvoru, to se više grijete. Tako su to dvoje kadrova SDA, ušli u proces svog daljnjeg napredovanja, zahvaljujući novcu građana. Pritom je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjske županije Goražde, osim ove stipendije, imala i stipendiju poduzeća u kojem je zaposlena – JP „Bosanskopodrinjske šume“ d.o.o. Goražde, s dodatnih 1500 KM, iako se prvobitno obratila zahtjevom da joj se dodijeli 3 tisuće KM.

Interesantno je da se stipendiranje bilo aktualno u vrijeme kada se vodila žustra stranačka rasprava i lobiranje, hoće li Internacionalni univerzitet ostati u Goraždu ili će ga, pak, zamijeniti novi Univerzitet iz Travnika, sa zgradom i u Goraždu. SDA je tada podržala ostanak Internacionalnog univerziteta u Goraždu kako bi njeni kadrovi uspješno kompletirali svoje studije, dok je Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH potvrdio da su Aida Obuća i Adis Halilović nezakonito uzimali novac iz proračuna kantona.

No, priči tu nije kraj. Zahvaljujući stranačkoj podobnosti, po završetku postdiplomskog studija, Adis Halilović imenovan je na poziciju v.d. direktora Direkcije „BH Telecoma“ u Goraždu. Iako se dugo nije pojavljivao na sjednicama Skupštine, Halilović je više mjeseci primao poslanički paušal, iako je već tada bio u sukobu interesa. Javnost ne bi imala tu informaciju da poslanik SDP-a, Suad Došlo, nije iznio taj problem, a SDA-ovi predstavnici u Skupštini nastojali su pronaći opravdanje. Halilović je nakon konačnog imenovanja, prepustio poslanički mandat sljedećem kandidatu s liste SDA i tako dokazao da stranački lobiji rade svoje.



„Svoje“ je, vjerojatno, za stranku uradio i sam Halilović s kolegom Adisom Agovićem, kad su s mjesta predsjednika Županijskog izvršnog odbora SDA BPK smijenili Salku Obhođaša, tadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika SDA i bivšeg premijera BPK Goražde. Agović, aktualni poslanik SDA u Skupštini BPK Goražde, svoje radno mjesto traži u Službi za zapošljavanje BPK Goražde na poziciji savjetnika za zapošljavanje, a to je uvjetovao i prijetnjama, te skidanjem s dnevnog reda sjednice Skupštine BPK Goražde, Financijskog plana te Službe za 2017. godinu, vjerojatno do ispunjenja njegovog zahtjeva i zapošljavanja.

Ostalo je, dakle, da i predsjedavajuća Skupštine (druga stipendistica) pronađe svoje radno mjesto po uzoru na kolegu Halilovića. Iako je stalna zaposlenica javnog poduzeća, ambicije su joj porasle nakon neformalnog druženja SDA-ovih visokopozicioniranih kadrova u planinskom odmaralištu u blizini Goražda, kada je doznala da će goraždanskoj poslovnici „Elektrodistribucije Sarajevo“ – trebati šef/ica.

Međutim, stvari se za Obuću sad dodatno kompliciraju, jer će se i u travničkoj poslovnici „Elektrodistribucije Zenica“ popunjavati isto radno mjesto. Neslužbeno je, kako će travnička poslovnica u raspodjeli „pripasti“ SDA-u, a goraždansku bi trebao popuniti kadar SBB-a. Saznavši to, Obuća se odmah angažirala u stranačkom lobiranju tijekom zasjedanja Glavnog odbora SDA u Sarajevu sredinom prosinca, gdje joj je obećano da će stranka poraditi na tome.

U isto vrijeme, Obuća je posjetila i predsjednika SBB-a, gusinjskog zločinca Fahrudina Radončića, kako bi uz njega lobirala u zamjeni stranačke raspodjele, u kojoj bi po njenoj procjeni, SDA-u „pripala“ goraždanska poslovnica, a SBB-u travnička. Zauzvrat, Obuća bi SBB-u prepustila mjesto predsjedavajućeg Skupštine u BPK Goražde, poziciju na koju računa SBB još od završetka lokalnih izbora 2016., kada zajednički kandidat SBB-SDA, Muradif Kanlić, nije uspio postati načelnik općine Goražde, nakon čega SBB i danas inzistira na dodatnoj poziciji i dijelu „kolača“. Iz SBB-a traže poziciju premijera ili predsjedavajućeg, stoga se za smjenu priprema i premijer BPK Emir Oković, ali postoje veći izgledi da će bez pozicije ipak ostati Obuća, koja po svom angažiranju ne želi ostati „praznih džepova“, te bi radije žrtvovala svog stranačkog kolegu Okovića, nego ostala bez pozicije.

Ukoliko, pak, goraždanska poslovnica pripadne SBB-u, najviše šanse u redovima SBB-a ima aktualni dopredsjedavajući Skupštine BPK Goražde, Muamer Omanović, koji u drugom mandatu predstavlja veliku smetnju rukovodstvu ove stranke u Goraždu zbog svoje bliskosti s vrhom stranke. Međutim, ovom bi pozicijom bio zadovoljan i poslanik SBB-a u Skupštini BPK Goražde i predsjednik Općinske organizacije SBB-a Goražde, Nihad Ćulov.

Za sada je neizvjesno tko će, zapravo, biti šef poslovnice „Elektrodistribucije Sarajevo“ u Goraždu i čiji će lobi prevagnuti. Ostaje nepoznato i hoće li i ostali kadrovi SDA pronaći kvalitetne i dobro plaćene pozicije u državnoj službi i javnim poduzećima/ustanovama? Neki drugi univerzitet najviše bi zabrinulo pitanje, koliko će i hoće li diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu biti priznate redovnim, nestranačkim, studentima ili je ovaj univerzitet zadržan u Goraždu radi kadrova SDA?

Bilo kako bilo, put koji prelaze kadrovi SDA za ustoličenje na sigurne pozicije je, vidite i sami – pretežak…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI