MLADI LIJEČNICI PRIPREMAJU PROSVJED! Evo čime su nezadovoljni i što traže da se promijeni

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

Da zaista nešto ne valja u zdravstvenom sustavu ukazuje inicijativa mladih liječnika o zakazivanju prosvjeda 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva.

U razgovoru za RTL mladi liječnik Marin Smilović iz Čakovca je rekao kako oni imaju četiri zahtjeva.

“Prvo zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa pacijenata i liječnika, želimo pregovarati za naša prava kao liječnika, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova”, rekao je Smilović.

Dodao je i kako žele izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa.

Osvrnuo se na to kako je raditi kao specijalizant u bolnici.“Raditi u bolnici kao specijalizant, koji kad se dobije specijalizacija ima niži koeficijent nego kad završi fakultet, vrlo je teško, pogotovo u velikim bolnicama. Brojni prekovremeni se rade, bolnice su ustanove gdje se radi 24 sata, to su brojne neprospavane noći, ne stigne se otići na WC, javiti se obitelji. Velik je priljev pacijenata i teško je raditi. Želimo bolju edukaciju. Nekad nema nadzora službe, ali su teški uvjeti i teško je raditi u tako neorganiziranom zdravstvenom sustavu”, istaknuo je Smilović.

Govoreći o prosvjedu rekao kako je dobivaju pozitivne informacije od koordinatora.

“Mislim da će to biti jedan od najvećih prosvjeda liječnika u povijesti naše države. Brojni ljudi se javljaju, organizira se prijevoz, puno kolega će doći”, naglasio je.

Dodao je i kako predstavnici inicijative traže sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Smilović je rekao kako je iz Hrvatske otišao 1071 liječnik te da je to golem broj.

“Kolege rade od Švedske do Danske, Engleske, zadovoljniji su jer imaju uređeniji sustav. Ja bih volio ostati ovdje. Želim se baviti medicinom da pomognem ljudima, pacijentima, to želim ostati raditi u našoj državi, da se sustav uredi da budemo zadovoljniji pacijenti i mi”, zaključio je Smilović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI