MNOGI VOZAČI MOGLI BI OSTATI BEZ VOZAČKE DOZVOLE? Sve je u rukama saborskih zastupnika

Ilustracija

Nezadovoljni građani-vozači, ali i obiteljski liječnici čekaju kakva će biti odluka u vezi izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, prema prijedlogu tog zakona, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova pacijenata. Predlaže se da su liječnici dužni prijaviti policiji, ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

O prijedlogu tog zakona u srijedu raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru.

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozoravaju da bi na taj način veliki dio građana-vozača mogao ostati bez vozačke dozvole. Istoobno bi se u tešku situaciju dovelo i oko 2500 obiteljskih liječnika. Stoga, iz KoHOM-a pozivaju saborske zastupnike da reagiraju na taj prijedlog.

Primjenom zakona liječnici bi postali izloženi i prekršajnom postupku, ako ne postupe po zakonu, odnosno prijave pacijente MUP-u .

Zakonskim izmjenama također se kazna za brzinu neprilagođenu uvjetima na cesti povećava s 500 na 1000 kuna, te regulira sudjelovanje u prometu osobnih prijevoznih sredstava, kao što su električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično.



Novost je i što će se prolazak pod “rotirkama” osim Hitnoj pomoći, vatrogascima i policiji omogućava i vozilima Hrvatskog crvenog križa, HGSS, sucima, državnim odvjetnicima te veterinarima u Hitnoj službi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI