MOĆNA I ATRAKTIVNA PRIPUZOVA KĆI IVA PREUZIMA TATINO CARSTVO! ‘Zube je pokazala’ i Tomaševiću: ‘Ili sjajno blefira ili C.I.O.S. može preživjeti i bez gradskog novca!’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ona je bogata, samozatajna, atraktivna, ali i moćna.

Nasljednica najpoznatijeg zagrebačkog poduzetnika i takozvanog kralja otpada Petra Pripuza njegova je kći Iva Pripuz-Špekuljuk, koja je u medijima prisutna tek otprije nekoliko tjedana, otkako je Tomislav Tomašević preuzeo Zagreb.

Da će Tomašević imati posla s ambicioznom mladom damom bez dlake na jeziku, bilo je jasno već iz prvih Ivinih javnih nastupa. Premda ga je kolegijalno i prijateljski pozvala na pregovore, ubrzo nakon istupa njegove zamjenice Danijele Dolenec novom je gradonačelniku iz C.I.O.S. grupacije stiglo pismo koje potpisuje upravo Pripuz-Špekuljuk.

Raskinite ugovore ako u njima ima nešto sporno, samouvjereno je ova operativna voditeljica C.I.O.S,. grupacije poručila novom šefu metropole, dajući do znanja kompletnoj hrvatskoj i zagrebačkoj javnosti ili da oni od poslova sa Zagrebačkim holdingom ne žive ili da je spremna vrlo opasno blefirati.

Pismo kojim se C.I.O.S. obratio Tomaševiću uz nju potpisuje i članica Uprave Tatjana Tomašević, druga najmoćnija žena Pripuzove korporacije, koja je, usput budi rečeno, sestra aktualnog ministra zdravstva Vilija Beroša, što se jedno vrijeme problematiziralo u javnosti zbog poslova koje Pripuzove grupacije ostvaruju sa zdravstvenim ustanovama diljem zemlje.



Bilo kako bilo, osim propitkivanja u javnosti, Pripuzovu poslovanju dosad ništa nije naškodilo, a on sam u svoju korporaciju tek povremeno navrati.

Vjeruje svojoj nasljednici Ivi kojoj je C.I.O.S. grupu prepustio uoči svojeg 65. rođendana. Osnivač i vlasnik kompanije tada se odlučio povući u mirovinu, a mlada nasljednica u očeve je poslove i više nego dobro upućena.

Grupacija koju je preuzela posluje još od početka 90-ih te se danas smatra vodećom u regiji u sektoru gospodarenja otpadom jer posluje i u susjednoj BiH i Srbiji. Članice ove grupacije godišnje skupe i obrade oko 840 tisuća tona otpada te konsolidiraju prihode veće od 1,4 milijarde kuna.

Fokus im je na metalnom otpadu, ali u posljednjih nekoliko godina raste udio nemetalnog, komunalnog i proizvodnog otpada, a to je predmet koncesijskih ugovora u sklopu kojih se spominju plastika, guma, drvo, staklo i otpadna ambalaža.

“Važan segment poslovanja čine posebne kategorije otpada – otpadna vozila te električni i elektronički (EE) otpad. Upravo zbog dugogodišnjih ulaganja u inovativne tehnologije C.I.O.S. grupacija, koja je lani obradila 50.000 tona otpadnih vozila, osigurala je ispunjenje nacionalnih ciljeva ponovne uporabe, oporabe i recikliranja otpadnih vozila”, otkrila je Pripuzova nasljednica u jednom od svojih intervjua.

Karijera ove diplomirane ekonomistice u obiteljskoj tvrtki počela je kad je imala samo 24 godine, te je prošla razne pozicije.

Jedno je vrijeme bila članica Uprave za financije, računovodstvo, kontroling i planiranje, dok danas u očevoj tvrtki vodi glavnu riječ. Za razliku od ambiciozne Ive koja se u medijima nikada nije povezivala s kontroverzijama i mladenačkim nestašlucima, Pripuzov sin Ivan spominjan je zbog prometne nesreće, ali i incidenta izazvanog u jednom vodičkom klubu, gdje je bio u društvu srpske starlete Soraje Vučelić. Tom je prilikom Pripuz mlađi zadobio ozljede nožem.

I Pripuzov zet, suprug njegove miljenice Ive, Mario Špekuljuk poznat je po poduzetničkim pothvatima.

Njegovo ime spominjalo se u vrijeme rasprava o izmjenama zagrebačkog generalnog urbanističkog plana, na čijim je izmjenama inzistirao pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Premda su ta Bandićeva inzistiranja protumačena kao pokušaj pogodovanja investitorima u čuveni Manhattan koji je obećao bogatim Arapima, a protiv čega su se pobunili stanovnici metropole, doznalo se da i bez izmjena GUP-a uz Savu postoji mogućnost gradnje nebodera.

Zemljišta su pokupovana, a na nekima od njih trebali bi niknuti golemi neboderi, i to u projektu iza kojeg su stajali poznati odvjetnik Anto Nobilo, nedavno preminuli poduzetnik Mićo Carić te tvrtka Kermas Danka Končara.

Uz to što ova trojka uz Savu posjeduje više od 70 tisuća hektara zemljišta, povezani su i s golemim zemljištem na Črnomrecu, poznatijim kao Muellerov brijeg.

Jednu polovicu tog zemljišta još 2006. godine kupili su Končar, Nobilo i Carić, dok je drugu polovicu kupio Pripuzov zet Špekuljuk. Zemljišta su kupljena izravno od nasljednika kojima ga je vratila država, a potomcima obitelji Mueller isplaćeno je više od 30 milijuna eura. Nakon nedavnog rušenja dimnjaka čuvene ciglane, odvjetnik Nobilo, koji je inače Pripuza zastupao u aferi Agram, najavio je da će na Črnomercu graditi atraktivne nebodere.

Kada je, pak, riječ o Špekuljuku, treba reći da je on jedno vrijeme imao udjele i u Z1 televiziji, a ovog nekadašnjeg pripadnika ATJ Lučko nedavno je spominjao osebujni redatelj Dario Juričan u pismu poduzetniku Ranku Predoviću, povezanom s kontroverznom sljemenskom žičarom.

“Drago mi je i što ste i ti i Rade Kos tamo gdje su i veliki dečki – u tvrtki Silap, uostalom kao i Pripuzov zet Mario Špekuljuk. U Silapu je i Vladimir Poljak, onaj koji je u ime Pionira bio na otvaranju ponude za žičaru. Nedavno te tajkun Miroslav Kutle prozvao u tjedniku Nacional, kaže da je pajdo Pripuz tajni vlasnik Pionira. Ali znaj da ja to ne vjerujem. Pa Petar Pripuz je neosuđivana i neporočna osoba. Kao što si i ti. Kao što je i Rade Kos”, poručuje Juričan u svojem pismu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI