MORH I BANOŽIĆ SE OGLASILI NAKON PROZIVKI: ‘Pukovnik Ivandić jedini je za vrijeme Domovinskog rata preletio u Hrvatsku’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Prije točno 30 godina vojni piloti Ivica Ivandić i Ivan Selak preletjeli su iz Srbije u Hrvatsku s dva MiG-a ondašnje JNA. Sutra se u Splitu i Zemuniku održava proslava tog herojskog čina, no danas se pojavila informacija da je pozvan samo Ivandić.

Selak, jedan od najboljih hrvatskih borbenih pilota, potvrdio je da nije dobio pozivnicu na događaj, na kojem će sudjelovati i ministar obrane Mario Banožić, kojeg je Selak u posljednje vrijeme često kritizirao zbog njegovih izjava o padu drona u Zagrebu. U svojim je istupima znao biti vrlo žestok. Također uz pad drona jako kritizirao i izjave ministra Banožića kako MIG-ovi ne mogu letjeti noću.

O svemu se tijekom dana oglasio i MORH:

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 u vojarni „Knez Trpimir“ pored aerodroma Split, Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a.

U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati:



MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.
MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu “Hrvatski branitelji Istre” u Puli.
MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici.

Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje.

HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.

Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu, istaknuli su iz MORH-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI