MORH O ODLUCI MINISTRA OBRANE: ‘U potpunosti je u skladu sa Zakonom o obrani, a Milanović od prošle godine zahtjeve za vojne resurse ne šalje Banožiću’

MORH

Nakon što je ministar obrane Mario Banožić prije par dana donio odluku kojom brani Oružanim snagama RH, odnosno načelniku stožera Robertu Hranju bilo kakvo uključivanje i potpore za protokolarne aktivnosti Ureda predsjednika bez prethodne njegove suglasnosti, N1 je zatražo smo očitovanje i od Ministarstva obrane.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz Odluku ministra obrane kojom se regulira način pružanja potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske koja, uključuje i potpore za protokolarne aktivnosti, izvješćujemo da je navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani.

Kao što smo više puta navodili za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu.

Takva se procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala. Na početku svojega mandata i predsjednik Republike Zoran Milanović, odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovijedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa.



U skladu sa Zakona o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jednina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane.

Svi troškovi koji nastanu u provedbi tih aktivnosti plaćaju se iz Financijskog plana Ministarstva obrane te su Ministarstvo obrane i njezin čelnik ministar obrane dovedeni u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane.

Isto tako, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske upravlja i raspolaže Vlada Republike Hrvatske, odnosno od nje ovlašteno tijelo što je u ovom slučaju Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane zaključno ističe da je navedena Odluka ministra obrane u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti gdje je na ministru obrane kao čelniku državnog tijela odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava.

Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore predsjedniku Republike Hrvatske odnosno Uredu predsjednika Republike Hrvatske, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom”, piše u priopćenju MORH-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI