MORH O SAMOUBOJSTVIMA VOJNIKA: Slučajevi nisu povezani s vojnom službom, najčešće su u pitanju drugi razlozi

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop komentirao je pet samoubojstava pripadnika Oružanih snaga u manje od dva mjeseca.

Prije svega, u ime Ministarstva obrane izrazio je sućut obiteljima.

“Svaki ljudski gubitak je nenadoknadiv. Ono što MORH sada radi je praćenje takvih događanja i na neki način preventivno djelovanje, ali i sprječavanje da se to dogodi u sustavu. Ja bih rekao da MORH nije izuzet iz našeg društva, neki su pokazatelji da je u 2020. od suicida u Hrvatskoj umrlo oko 566 osoba, naša obveza je vidjeli kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru”, kazao je Jakob.

Odgovorio je i na pitanje jesu li razlozi tragičnih događaja povezani s poslom u Oružanim snagama.

“Nakon prvih slučajeva ove godine, dali smo dodatni napor analizirajući što se događa, svi znamo da živimo u dodatnim okolnostima bolesti covid-19, došli smo do spoznaja da se nijedan slučaj nije dogodio zbog stanja u službi, najčešće je to teška situacija ili vezano za određene vrste ovisnosti. Sve aktivnosti provodimo s civilnom policijom i službama, poduzeli smo određena osvježenja programa koji se tiču školovanja i da se pomogne zapovjednicima kako bi ukazali na to što se događa”, kazao je Jakob.



Dodaje da u MORH-u trenutno imaju dovoljno psihologa, no svaki sustav gleda da ide prema boljem.

“U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće, ali da ljudi rade u što normalnijim okolnostima. Svaki vojnik je od krvi i mesa, ima privatni život, pokušavamo pomoći da i taj dio života bude što bolji. Nije bilo ovakvih situacija, čim smo vidjeli da su prvi i drugi slučaj tu, dodatno smo alarmirali dio zapovjedne strukture i vojne psihologe te one zadužene za obuku i edukaciju”, kazao je Jakob.

Komentirao i to da je petero vojnika u nenajavljenom nadzoru bilo pozitivno na droge.
“Imamo određene detalje, dio procesa istrage nije završen, tu je uključena civilna i vojna policija, DORH… Nulta stopa tolerancije je na konzumaciju droga o Oružanim snagama. To je jedan od događaja povezan s intenzivnijim pristupom kontrole i nadzora i preventivne provjere indicija koje smo imali, to će se sankcionirati. Nismo pronašli da je droga bila u vojnim objektima, svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe. Imamo pozitivna iskustva vezano da preventivno djelovanje što se tiče zaštite objekata, naši djelatnici rade obuku sa psima koje koristimo i u ovom slučaju. Ako se dokaže da je to bilo, prijeti im nečasni otpust, to je zakonski riješeno. Svaki čovjek zaslužuje postupak, u skladu s dokazima bit će proveden stegovni postupak, materijali će biti dostavljeni odvjetništvu”, zaključio je za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI