MOST KRENUO U NAJAVLJENU AKCIJU: ‘Iduća dva tjedna su ključna!’ Ministarstvo objavilo koliko treba skupiti potpisa za referendum

Foto: Most

Na više od 1200 mjesta diljem Hrvatske Most je u subotu počeo prikupljati potpise za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referendum kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule COVID potvrde.

Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca. Referendumom bi se tražilo da se u roku 30 dana ukinu COVID potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor.

“Počeli smo prikupljati potpise za ovaj presudni referendum o oduzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokracije i ukidanju protuzakonitih COVID potvrda”, poručila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred Mostova štanda na glavnom zagrebačkom trgu.

Nikola Grmoja je pozvao građane da, kako je rekao, ne nasijedaju na spinove i poruke iz središnjice HDZ-a, kojima se prijeti ljudima da će izgubiti posao ili drugačije nastraditi ako potpišu za Mostov referednum. “Ako se sada povučemo, oni neće stati i represija će još više jačati”, ističe Grmoja.

Nino Raspudić kaže da u njihovim pitanjima stoji ono što oporba cijelo vrijeme traži – vraćanje odlučivanja u Sabor te je pozvao druge oporbene stranke, lijeve i desne, cijepljene i necijepljene, da im se pridruže na zadnjoj liniji obrane demokracije i ustavnopravnog poretka.“Danas počinje prikupljanje potpisa i traje iduća dva tjedna, što znači iduća dva tjedna su ključna… svi znate tu rečenicu. Mi od početka zagovaramo da se odlučivanje vrati u Hrvatski sabor, da se legalnim metodama treba boriti protiv pandemije. Vidimo inicijative od SDP-a do Možemo zadnjih dana koje sadrže sve ono što sadrži naše prvo pitanje, stoga ih pozivam da nam se pridruže. Sve je tanja granica, evo njemački kancelar je rekao da će skratiti trajanje covid potvrda na šest mjeseci, pa će u istoj poziciji biti i cijepljeni i necijepljeni“, rekao je Raspudić.

“Nitko nema alibija da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda”, poručio je.

Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje “velika frustracija i bijes u narodu”, te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno  referendumom. “Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma”, istaknuo je saborski zastupnik Nino Raspudić.

Upitana koja je alternativa covid-potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih skupina u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše cjepiva koje se poslije donira. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.

“Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske”, poručila je.

Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške prosvjedu protiv covid-potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih se dovodi u vezu s prosvjedom.

“Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam, jer se na demokratski i legalan način borimo se za prava i slobode građana”, poručio je Grmoja ispred štanda na kojemu se prikupljaju potpisi za referendum

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI