Mostarci nakon glasovanja: ‘Nadamo se kako će biti bolje’

Brojni građani i građanke Mostara glasali su na lokalnim izborima u ovom gradu odmah po otvaranju birališta. Njihova mišljenja i očekivanja su podijeljena, ali većina ih očekuje da će se stvari promijeniti na bolje.

“Nadamo se boljem jer gore ne može”, kaže jedna starija Mostarka.

“Lijep je osjećaj nakon toliko godina izaći na izbore, očekujem da svi budu jednaki, ravnopravni i da uživamo u ovim ljepotama grada. Drago mi je da se nešto novo dešava, da čovjek razmišlja o pozitivnom, treba nam samo optimizma”, kazala nam je Mulija Điđa.

Građani kažu da nisu imali probleme prilikom samog glasanja jer su pomno pratili uputstva kako u ovom važnom trenutku ništa ne bi bilio prepušteno slučaju.

“Ja očekujem promjene, da se promjeni i vlast i mišljenje ljudi. Bili smo najljepši grad, a sada smo katastrofa. Nadamo se da će Srbi napokon dobiti svog predstavnika”, rekla nam je Dragana Muratović.



Većina Mostaraca s kojima smo razgovarali želi zapošljavanje mladih, čišći i ljepši grad.

“Bitno je da se nešto dešava, valjda stvari idu na bolje. Najviše bih želio da se očisti grad i da se povede računa o urbanizmu”, istakao je Milenko Kresić.

“Moja očekivanja su da će nova vlast ostati barem malo svoja, da ne budu stranački uhljebi, da ostave barem nešto svoje. U prvom planu su zapošljavanje i gradska čistoća”, kaže jedna Mostarka.

Za Spaseniju Čupković, današnji izbori su posebno emotivni i nakon glasanja nije mogla sakriti suze.

“Bit će bolje, nadam se da će se omladina zapošljavati”, rekla je kratko.

S druge strane, ima i onih koji nemaju velika očekivanja.

“Ne očekujemo ništa bolje, sve je to isto, za običnog čovjeka ništa. Ljudi se nadaju da će nešto kao fol biti, ali nema od toga ništa, ovo je samo ispunjavanje dužnosti”, kaže jedan građanin Mostara.

Podsjećamo, građani Mostara biraju lokalnu vlast nakon 12 godina među 370 kandidata. Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

Birališta su otvorena do 19 sati, a prvi rezultati o izlaznosti bit će objavljeni u podne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI