Motiviraju mlade novcima na ostanak: Sto tisuća kuna za kuću obitelji koja dođe u ovaj grad

foto: Putovima Frankopana

Kako bi ojačali demografsku sliku, čelnici Vrbovskog pokreću projekt kojim žele motivirati mlade za ostanak pa čak i doseljavanje, i to osiguravajući pomoć za obnovu starih kuća. U proračunu grada za tu su mjeru osigurali milijun kuna.

Sto tisuća kuna za kuću dobit će oni mladi koji se odluče doseliti u Vrbovsko, ostanu tu barem desetljeće te ulože jednako toliko. Zainteresirana za to je Josipa Krizmanić, koja se nakon školovanja, baš prije deset godina, vratila u svoj grad.

“U Vrbovskom se stalno nešto radi, stvara. Ima jako puno mladih, mladih obitelji. Također sam razmišljala o ponudi grada Vrbovsko za kupnju kuće, poticajnih sredstava. Tako da, eto, život se vrti “, kaže Josipa.

A zavrtjet će se i svima onima koji će dobiti na natječaju – raspisan će biti u ožujku, a sredstva će se podijeliti u svibnju. Bude li ova demografska mjera tražena, iduće će godine iznos biti i viši.

“Najverojatnije ćemo raspisati u natječaju da to bude pet obitelji s područja grada Vrbovsko, tri obitelji izvana i dvije će biti prijava za one koji se žele baviti turističkom djelatnošću”, objašnjava za HRT Marina Tonković, zamjenica gradonačelnika Vrbovskog.



Radi turizma Vrbovsko je poboljšalo svoju infrastrukturu – od vodospreme, energetski obnovljenih kuća i javnih ustanova, parkova, do led rasvjete.

Od pet tisuća stanovnika u samome gradu, samo je tisuću umirovljenika, djece petstotinjak, dok je većina srednje dobi.

Svjež zrak, šuma, mir i lakoća življenja – to je presudilo mladim Goranima da ostanu ili se vrate, a ponekima i da dosele.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI