MOŽE LI GA ON POBIJEDITI? TKO JE ČOVJEK KOJI BI MOGAO ORBANA ZBACITI S VLASTI? ‘Razlika među nama? On je nizak i debeo, ja sam visok i mršav’

Foto: Profimedia

Gergely Karacsony, čelnik manje zelene stranke lijevog centra i gradonačelnik Budimpešte i Viktor Orban, aktualni premijer Mađarske ne mogu biti različitiji jedan od drugog bap po svemu.

Karacsony vlada kozmopolitskim glavnim gradom, Orban računa na ruralna područja kao svoju bazu. Takva ja inače raspodjela snaga kad su ta dva politička spektra u pitanju, nije Mađarska u tome izuzetak.

Orban ima gotovo potpunu kontrolu nad strankom Fidesz koja dominira političkim sustavom od 2010. godine, a Karacsony svoj trenutni posao duguje savezništvu šest stranaka.

Orban, zaljubljenik u nogomet, u svom je rodnom selu, koje broji 1700 stanovnika, sagradio stadion s 3800 mjesta. Karacsony, bivši sveučilišni profesor, protivio se skupom stadionu u svom gradu koji ima 1000 stanovnika više.

 

‘On je nizak i debeo, ja sam visok i mršav’



Za sve kojima je još uvijek teško uočiti razliku, Karacsony u šali ukazuje: “On je nizak i debeo, ja sam visok i mršav”.

Tako je mađarska politika dobila novo lice, a Orbanov Fidesz sam je protiv svih. Nakon što je teško poražen na izborima 2010. godine, Karacsonyeva stranka i druge glavne oporbene opcije udružile su se kako bi okončale Orbanovu vladavinu, piše Economist.

Mađarska oporba se ujedinjuje protiv Orbana

Karacsony je u subotu objavio da želi biti kandidat za premijera šest oporbenih stranaka koje nastoje formirati savez za zbacivanje Viktora Orbana na parlamentarnim izborima iduće godine. A kako je već ranije najavila mađarska oporba, održat će prve zajedničke predizbore kako bi odabrali zajedničke kandidate za izbore 2022. godine i okončali razjedinjenost koja je dovela do loših izbornih rezultata.

“Pun vjere i nade, prihvaćajući podršku stranaka, mogu objaviti da ću se kandidirati za premijera na oporbenim predizborima”, rekao je Karacsony u videu koji je objavljen na Facebooku.

“Donio sam ovu odluku jer smatram da je moja država u velikoj opasnosti. Sve manje i manje osjećamo da je Mađarska jedna i jedinstvena”, dodao je 45-godišnji političar, najavivši ponovno ujedinjenje Mađara.

Kako pokazuju rezultati anketa agencije Median, Orbanovu stranku podržava 40 posto Mađara, dok oporba ima podršku njih 36 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI