MOŽE LI HRVATICA BITI DOGRADONAČELNICA SARAJEVA? MOŽE LI HRVATICA BITI DOGRADONAČELNICA SARAJEVA? Izvukli su joj staru izjavu da su ‘Bošnjaci sami sebe tako nazvali u ratu da se ne bi zvali samo muslimani’

Politička analitičarka Ivana Marić prijedlog je Naše stranke za dogradonačelnicu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Osim Naše stranke podržava je i ostatak iz koalicije “četvorke” – uz Našu stranku, čine je Narod i pravda, SDP i Nezavisna bh. lista – koje su u tom gradu na lokalnim izborima pobijedile vladajuću bošnjačku stranku SDA.

Gradonačelnika i dogradonačelnike Sarajeva bira Gradsko vijeće pa je prijedlog Naše stranke Ivana Marić za dogradonačelnicu dok je prijedlog za gradonačelnika Bogić Bogićević.

Međutim, u međuvremenu je isplivala videosnimka s jedne konferencije u Irskoj u kojoj Marić govori kako su “Bošnjaci sami sebe tako nazvali u ratu da se ne bi zvali samo muslimani” što je, zapravo, točno s obzirom na to da je naziv Bošnjak prihvaćen tijekom ratnih godina na svebošnjačkom saboru održanom u hotelu Holiday Inn u Sarajevu.

Međutim, Marićkina izjava krivo je interpretirana pa je ispalo kako ona, eto, ismijava bošnjački nacionalni identitet, što nije točno.

Reagirala je odmah Izetbegovićev SDA.

“Građani Sarajeva, ali i cjelokupna bh. javnost, od stranaka Četvorke očekuju da se jasno i nedvosmisleno izjasne o izjavama kandidatkinje Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva Ivane Marić, u kojoj Bošnjake tretira kao izmišljen narod”, navodi se u priopćenju SDA.“S obzirom na to da Konaković (Narod i pravda), Kojović (Naša stranka) i Nikšić (SDP BiH) uvijek i o svemu imaju stav, začuđujuće je da se ne oglašavaju o uvredi koju je njihova kandidatkinja izrekla o Bošnjacima”, navode iz SDA.

Oglasila se i sama Marić koja je kazala da ne mrzi nijedan narod, nego “korumpirane političare” iz kojeg god naroda bili.

“Oni čiji rad kritiziram nemaju argumente kojima bi me ušutkali pa zato organiziraju orkestrirane napade tako što me optuže da ne volim svoj grad svoju državu i ljude s kojima živim. Zbog toga me svako malo natjeraju da se pravdam da je Bosna i Hercegovina moja domovina i da ne mrzim nijedan narod. Jedino koga mrzim su korumpirani političari, bez obzira kojem narodu pripadaju, koji uništavaju ovu lijepu zemlju ali i sve ljude koji im se nađu na putu”, rekla je Marić.

Njene riječi o Bošnjacima su mediji, kaže, “tendenciozno prveli”.

“Zato se dugo borim protiv njih svjesno žrtvujući svoj konformizam da bih javno govorila ono što mnogi misle ali ne žele ili ne smiju da kažu. Mnogi su me zbog toga zamrzili, ali ipak ima više onih koji cijene i podržavaju moj angažman i zbog kojih to nastavljam raditi. Ako je to, što su pojedini mediji tendenciozno pogrešno preveli ono što sam rekla, dovoljno da posumnjaju u moj patriotizam i iskrene namjere prema svim dobrim ljudima i da zaborave sve ono što godinama pričam i za šta se borim, onda nam se ne piše dobro”, kazala je ova politička analitičarka.

Zapitala se i što će biti ako se odluči kandidirati za članicu bh. Predsjedništva.

“Indikativno je da su video, snimljen prije nekoliko godina, objavili isti dan kada je u medijima izašla vijest da sam potencijalna kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva. To mi govori da ih boli ovo što radim i da su se prestrašili i od same pomisli da se ja direktno uključim u politiku pa makar to bila i funkcija dogradonačelnice Sarajeva. Kakav će tek „lov na vještice“ pripremiti ako se budem kandidirala za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, kazala je Marić pa zaključila: “Ni u jednom trenutku nisam ni pomislila ni rekla bilo šta ružno protiv bilo kojeg naroda ali mi je iskreno žao što su neki ljudi tu moju izjavu pogrešno shvatili”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI