Može li Kolinda Grabar Kitarović od Plenkovića preuzeti HDZ?!

Patrik Macek/PIXSELL

Možda je Milijan Brkić, a neki utjecajni krugovi u stranci sumnjaju da jest, svojim napadom na Pupovca počeo trasirati i utirati put Kolindi Grabar Kitarović za preuzimanje HDZ-a. Možda je Brkić Kolindi ono što je Šeks Plenkoviću. U taj scenarij uklapa se i činjenica da Kolinda, navodno, nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za prošle krize u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini, pisali su tada mediji. Dani i tjedni koji slijede pokazat će je li priča o tome da Kolinda želi preuzeti HDZ sam dobar spin ili će se ipak pokazati da gdje ima dima odnosno spina - ima i vatre.

Kada su prije neki dan pojedini mediji objavili kako je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice – ne uspije li Plenković sačuvati kormilo – i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, kako bi potom na novim parlamentarnim izborima, pobjedi li HDZ, postala predsjednica Vlade, mnogi su to, prije svega, shvatili kao dobar spin. No, gdje ima dima odnosno spina ima i vatre.

Naime, činjenica je da je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, od trenutka kada je odlučio srušiti Most, razrješujući trojicu njegovih ministara, zaplesao na tankoj žici, te da svakim danom postaje sve neizvjesnije do kada on uopće može balansirati na njoj a da se ne sunovrati.

Shvatili su to, dobro su shvatili i njegovi potencijalni koalicijski partneri koji bi mogli uskočiti u upražnjene Mostove fotelje u Vladi, ili bar debelo naplatiti dizanje ruke u Saboru za očuvanje saborske većine, koja bi Plenkoviću jamčila kakav-takav opstanak na vlasti, pa su im i apetiti porasli. Naročito nakon objave Glasnovićevih uvjeta na koje je pristao premijer Plenković kako bi Gordan Jandroković sjeo u stolac predsjednika Hrvatskog sabora. Stoga će oni, u to ne treba ni najmanje sumnjati, imati i svoje, manje-više, megalomanske uvjete, koje državni proračun neće moći podnijeti.

Otegotna okolnost za Plenkovića jeste i činjenica da mu ni unutar stranke ne cvjetaju ruže, te da se svaki dan suoči s nekim novim ekscesom od svojih neposlušnih dečki. Najprije je Zlatko Hasanbegović povukao potez koji su mnogi odavno predvidjeli te se stavio na listu Brune Esih kao neovisne kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu. Time je sam sebe, de facto, izbacio iz stranke, jer je stranački Statut po tom pitanju neumoljiv. No, koliko je Plenkoviću silno stalo do svake ruke za očuvanje saborske većine potvrđuje i činjenica da se on u prvi mah kolebao oko Hasanbegovićeva izbacivanja iz stranke. Bio je čak spreman, da ga na vrijeme nisu pošpotali njegovi najbliži suradnici i ekspertni savjetnici, prije svega HDZ-ov terminator Vladimir Šeks, čak Hasanbegoviću i progledati kroz prste te taj njegov čin kompenzirati njegovom glasom za HDZ u Saboru.

Sad bi i Hrelja bio malo na vlasti



Ipak, pritisak njegovih najbližih suradnika je bio takav da se Hasanbegović nije mogao spasiti, ali i tada Plenković govori kako je jedna vrsta suradnje završena, no, da se otvara mogućnost za novi vid suradnje. Dakle ni tada se Plenković ne odriče Hasanbegovićeve ruke u Saboru. No, nakon toga, kako ga mediji nazivaju – “Hasanbegovićeva udara s desna” – Plenković doživljava još jedan udar i to opet s desnog krila svoje stranke i to od svog zamjenika Milijana Brkića, s kojim on, ruku na srce, nikad i nije bio u nekoj ‘ljubavi’.

Brkić je svojom izjavom da “gospodin Pupovac

i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade, jer o tome odlučuju Hrvatice i Hrvati, jer ‘ovo je naša zemlja, a ne čija tuđa”, izazvao velike prijepore u javnosti. Pogotovo onaj dio Brkićeve izjave u kojoj se on pita “kako bi to bilo kada bih ja odavde govorio kako će gospodin Vučić u Srbiji rekonstruirati srpsku vladu. Tko sam ja i odakle meni pravo za tako nešto”!

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin promptno je reagirao na tu izjavu pa je poručio kako uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama u Hrvatskoj. “Milijan Brkić”, tvrdi Radin, “svojim izjavama krši Ustav, barem jedan ustavni zakon i nekoliko hrvatskih zakona”.

Dakle, Plenković se opet našao u novim nevoljama i bez obzira što će Radin i dalje podržavati Plenkovićevu Vladu i biti dio vladajuće većine, već postaje tragikomično da se svaki dan događaju neki, nazovimo ih tako ekscesi oko toga ima li premijer većinu u Saboru ili ne. I da se, kada jedan saborski zastupnik zaprijeti da će napustiti koaliciju pojavljuju u ulozi spasitelja razno-razni Silvane Hrelje, koji sa svojim jednim ili dva zastupnika, soli pamet javnosti kako je HSU spreman programski poduprijeti Vladu, ali pod određenim uvjetima. A ti uvjeti imaju toliku cijenu da ih nitko razuman ne bi smio, samo da bi se održao u vladajućem sedlu, prihvatiti. Dakle, u takvom raspletu događaja dok i u samom HDZ-a vlada sve veće neraspoloženje i nezadovoljstvo prema potezima koje je na svoju ruku povukao Plenković kada je odlučio raskinuti s Mostom, a da se pri tom ne konzultira s Predsjedništvom stranke, u krugovima bliskim predsjednici RH počele su se rađati ideje o tome može li i treba li Kolinda Grabar Kitarović preuzeti HDZ u slučaju da Plenković doživi Karamarkovu sudbinu.

Može li Plenković doživjeti Karamarkovu sudbinu?

Naime, ruku na srce, popularnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, od trenutka kada je preuzela tu funkciju iz ruku Ive Josipovića do danas u drastičnom je padu. Ona je, dok je HDZ bio u oporbi a na čelu Vlade bio ratoborni Zoran Milanović i mogla držati tenzije i biti najpopularniji političar u državi. Nakon Milanovićeva odlaska iz politike, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović više nije mogla prijetiti da će sazivati sjednice Vlade, da će udarati šakom po stolu i pri tom izazivati euforična odobravanja, prije svega onog desnog biračkog tijela.

Kasnije su se počele nizati brojne afere, od njezina tajnovitog boravka u Americi za vrijeme novogodišnjih praznika, pa do raznih, manje više nespretnih izjava, koje nisu nailazile na odobravanja brojnih medija. A u slučaju da i ova Plenkovićeva Vlada doživi sličnu sudbinu kao i ona prethodna Oreškovićeva, za njen neuspjeh, biti će isključivo odgovoran sam Andrej Plenković. Da je on nakon što je razjurio Mostove ministre i nakon što je shvatio da bi glasove, preko kurira i vozača, za novu saborsku većinu morao skupljati svako malo i biti ucjenjivan od potencijalnih novih partnera, odmah raspisao nove izbore, mogao je računati na još veći postotak od onog prošlogodišnjeg. Ovako, nakon svega, nakon Sauche, Glasnovića, Hasanbegovića, Hrelje i tko zna što će se još tu sve događati, njegovi izgledi da na duže staze sačuva saborsku većinu su tanjušni, a s eventualnim novim izborima, koji se čine sve izglednijim, više ne bi tako dobro prošao.

Naime, ni u stranci mu više ne bi, kao do sada išlo sve kao podmazano, i otpori bi bili sve snažniji kao i zahtjevi za novim unutarstranačkim izborima, prije novih parlamentarnih izbora. Dakle sličan scenarij kakav smo imali prošle godine, kada je, prigodom prve veće krize u odnosima HDZ-a i Mosta, još dok nitko nije mogao ni sanjati da će se za koji mjesec raspasti Oreškovićeva Vlada, i kada je Šeks kao sova, po Karamarka zlokobno zahukao, u emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića, da će novi predsjednik HDZ-a biti Andrej Plenković, ponavlja se i sada.

Potez Hasanbegovića i istup Brkića dobro osmišljen scenarij?

Povlačeći paralelu s tim događajem možemo li se sada zapitati jesu li najnovije medijske priče o eventualnom Kolindinom preuzimanju HDZ-a u slučaju da Plenković ispusti kormilo iz svojih ruku, realne ili samo dobar spin. U tom kontekstu, ni najnoviji istup Milijana Brkića, kada je verbalno opalio po Miloradu Pupovcu, neki izvori u stranci ne smatraju slučajnim. Čak što više, taj istup koji je izazvao pravu buru u javnosti i natovario nove nevolje na leđa premijera Andreja Plenkovića dovode u svezu s medijskim nagađanjima o Kolindi kao budućoj predsjednici HDZ-a.

Naime, treba podsjetiti da je Brkić upravo ta osoba koja je najzaslužnija za Kolindin, veliki i neočekivani trijumf na zadnjim predsjedničkim izborima. Tada se po medijima pisalo da su apsolutno najjači ljudi uprli sve svoje snage da mobiliziraju dodatne potencijale, a govorimo o 40 posto biračke potpore. ‘Pogotovo se to vidi, otkako se u kampanju, za razliku od početka, intenzivnije uključio Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a. Njegov 150-postotni angažman poruka je i svima na terenu da se treba boriti za svaki glas.

Dovoljan je primjer uputa kojom se od svih predsjednika Odbora na terenu traži da bojkotiraju kandidata Josipović i njegove aktivnosti na terenu”, pisali su tada mediji. Dakle, Brkić je odradio kolosalnu dionicu prigodom izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu RH. Možda je Brkić, a neki utjecajni krugovi u stranci sumnjaju da jest, svojim napadom na Pupovca počeo trasirati i utirati put Kolindi Grabar Kitarović za preuzimanje HDZ-a. Možda je Brkić Kolindi ono što je Šeks Plenkoviću.

Dodamo li svemu tome i Hasanbegovićev potez napuštanja Plenkovićeva HDZ-a, dalo bi se zaključiti, da sve što se događalo proteklih dana i tjedana nije ni malo slučajno nego dobro osmišljeni scenarij. U taj scenarij uklapa se i činjenica da Kolinda, navodno, nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Ona želi stvarno vladati zemljom!!!

Uostalom, već je za prošle krize u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini, pisali su tada mediji. Dani i tjedni koji slijede pokazat’ će je li priča o tome da Kolinda želi preuzeti HDZ sam dobar spin ili će se ipak pokazati da gdje ima dima, odnosno spina, ima i vatre.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI