MOŽEMO! DOBILI SUD: ‘Ovo je velika pobjeda i za Možemo! i za sve žene u Hrvatskoj’

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Prekršajni sud u Osijeku u četvrtak je odbacio optužnicu koju je nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora protiv platforme Možemo! podiglo osječko Općinsko državno odvjetništvo. Time je koalicija Možemo! dokazala da nije protivno Zakonu o ravnopravnosti spolova, a time niti kažnjivo, na izbornoj listi imati više žena nego muškaraca, prenosi Jutarnji list.

“Ovo je velika pobjeda i za Možemo! i za sve žene u Hrvatskoj”, poručili su iz koalicije.

Podsjetimo, osječko Općinsko državno odvjetništvo je od suda tražilo da s 40.000 kuna kazni Možemo! jer su na izbornoj listi za osječko Gradsko vijeće imali previše žena. Od ukupno 31 mjesta na izbornoj listi Možemo!, 23 su zauzele žene, što je prema tumačenju DORH-a bilo kršenje zakonske odredbe koja nalaže da na izbornom listama mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola.

Osječki prekršajni sud uvažio je pravne argumente Možemo! i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koji su od trenutka podizanja optužnice isticali da je svrha i cilj Zakona o ravnopravnosti spolova osigurati veću zastupljenost spola koji je stvarno podzastupljen u tijelima političke reprezentacije, a u Hrvatskoj su od lokalnih tijela vlasti do Sabora i Vlade podzastupljene – žene.

“Cilj Zakona o ravnopravnosti spolova”, rekla je saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, koja je bila u Osijeku na čitanju presude, “bio je da se odredbom o najmanje 40 posto podzastupljenog spola na izbornim listama, kroz nekoliko izbornih ciklusa, u tijelima vlasti postigne veća zastupljenost žena.



To se, nažalost, nije dogodio, taj cilj se nije ostvario jer mnoge stranke radije plaćaju kazne nego da na liste stave najmanje 40 posto žena. Ili izigravaju tu zakonsku odredbu na način da na izbornu listu stave 40 posto žena, ali na niska mjesta koja u političkom žargonu zovemo neprolaznima jer im ne osiguravaju ulazak u predstavničko tijelo. Mi od početka na listama imamo i dovoljan broj žena i one su visoko na listama, na mjestima kojima im osiguravaju izbor u predstavnička tijela. Na izborima za Sabor 2020. imali smo takozvani ZIP model – naizmjenično jedan kandidat – jedan kandidatkinja koji jamče jednaku zastupljenost muškaraca i žena”, objašnjava Benčić.

Osječka prekršajna sutkinja je, ističe Benčić, sintagmu “podzastupljeni spol” ispravno tumačila imajući u vidu stvarnu poziciju žena u ukupnom društvu i u političkom kontekstu. “I sama sutkinja je na čitanju presude istaknula da bi bilo potpuno apsurdno da smo u Osijeku morali odbijati žene koje su željele na našu listu.

A da pritom nismo imali namjeru diskriminirati muškarce vidljivo je i iz činjenice da je žena koja je bila druga na listi Možemo! nakon izbora svoje mjesto prepustila muškom kolegi, pa su u osječkom Gradskom vijeću dva osvojena mandata te liste pripala Katarini Kruhonji i Borisu Kišu“.

U Možemo! ističu da se nastavljaju boriti za uvjete u kojima svaki roditelj, bez obzira na spol, može graditi i karijeru i obiteljski život, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI