MOŽEMO! JE HRVATSKOJ DESNICI OČITAO JEDNU BITNU LEKCIJU! Jeste li primijetili u čemu je zapravo razlika?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nerijetko se u Hrvatskoj političkoj areni progovara o takozvanim trećim putevima koji bi mogli ugroziti status dviju najvećih stranaka – HDZ-a i SDP-a, koji se posljednja dva desetljeća izmjenjuju na rukovodećim pozicijama u zemlji.

Paralelno s tim govorancijama na političkoj sceni stasale su razne treće opcije koje su predstavljane kao svojevrsno političko osvježenje, a koje su orkestrirano medijski praćene sve do izbornih ciklusa na kojima bi ipak nestajali s političkih mapa, paralelno s umjetnim trendovima koje nerijetko nameću ankete. No, s pojavom Mosta neki trendovi u domaćoj politici ipak su se počeli mijenjati, parlamentarni izbori na kojima je družina Bože Petrova uspjela osvojiti 19 mandata dali su naslutiti da u Hrvatskoj ipak stasaju neke nove, mlade i nezavisne opcije koje bi u političku arenu mogle unijeti određenu dozu promijene.

Petrov kod bilježnika


No, prvo razočaranje Mostovi birači doživjeli su onoga časa kada je nekadašnji metkovski gradonačelnik pregazio vlastite riječi pa i javnobilježnički potpis sjedajući za stol s predstavnicima obiju velikih opcija. Na koncu je koalicijski dogovor ipak postignut s Karamarkovim HDZ-om, s kojim je Most formirao Vladu na čijem se čelu našao Tihomir Orešković. Idila, međutim, nije potrajala dugo, Karamarko pod utegom afere Konzultantica napušta svoju stranku pa i politiku, pada Vlada Tihomira Oreškovića, a kormilo HDZ-a preuzima Andrej Plenković koji ubrzo postaje premijer.

Nakon tih drugih parlamentarnih izbora Most opet uspjeva ući u Sabor i opet dogovara suradnju s HDZ-om, no za razliku od Karamarka premijer Plenković nije se dao srušiti pa u Vladu umjesto Mosta ulazi HNS koji je s vremenom nestao s političke mape Hrvatske. Bez obzira na razne pretumbacije, ideološka traganja i odlijeve članstva Most s hrvatske političke scene nije nestao. Definirali su se na parlamentarnim izborima kao umjereno konzervativna opcija te s nekoliko zvučnih imena uspjeli dogurati do saborskih klupa kao stabilna opcija koja je preživjela tri izborna ciklusa. Preživio je Most i predsjedničke izbore na kojima se kao kandidat ujedinjene desnice pojavio dr. Miroslav Škoro koji je nošen respektabilnim rezultatom s tih izbora oformio svoj Domovinski pokret.Raslojena desnica

Desnica ko’ desnica, uz Škoru na parlamentarnim izborima nije stala, a tako raslojeni izašli su i na ove lokalne izbore čiji je prvi krug za nama. Prvi je to krug koji je pokazao da su se trendovi u političkoj areni promijenili, HDZ uistinu još uvijek jest stožerna stranka u zemlji, međutim u sredinama koje su inače smatrane njihovim bazama s pojavom novih igrača na tržištu ipak su primorani ući u drugi krug. No, desne opcije nisu ni izbliza pomrsile račune HDZ-u kao što je to Možemo učinio u SDP-u, posebice u Zagrebu iz kojeg planiraju pohod na cijelu državu. Evidentno je da Možemo ima namjeru postati alternativa za razočarano SDP-ovo članstvo i biračko tijelo, no isto je tako evidentno da je Tomislav Tomašević na ovim izborima oko sebe okupio sve manje lijeve opcije, baš kao što je to Škoro na predsjedničkim izborima učinio s desnim opcijama.

One sredine u kojima su na ovim lokalnim izborima Škoro i Most nastupali skupa, sa zajedničkim kandidatima i jesu sredine u kojima su ostvarili solidne rezultate pa bi upravo to raslojenoj desnici trebao biti pokazatelj smjera politike koju bi trebali voditi ukoliko zaista namjeravaju postati konkurencija HDZ-u na način na koji Možemo trenutno konkurira SDP-u. Trenutni dojam među biračima jest taj da ni Most ni Domovinski pokret niti nemaju namjeru dugoročno postati prijetnja vladajućoj stranci, već se oni nameću kao alternativna opcija koja želi detronizirati Plenkovića i mijenjati HDZ-ovu unutarstranačku politiku, što se za Možemo ipak ne može reći. Što god o njima mislili oni su svoju dosljednost zadržali pa su primjerice uspjeli ostati pri svome i tijekom pregovora sa SDP-om za Zagreb koji su na koncu propali, a ovoj platformi donijeli i više nego respektabilan rezultat u glavnom gradu.

Ujedinjeni i dosljedni, svoje probleme ako ih je i bilo zadržali su u svoja četiri zida potpomognuti medijskom mašinerijom, dok su svi sukobi s desne fronte, svi problemi i sva raslojenost nerijetko punili medijske stupce i otkrivali sve slabosti konzervativnih političkih opcija čiji predstavnici zbog vlastitog ega, taštine i tko zna kakvih sitnih interesa za sada nisu uspjeli pod istim kišobranom pokazati i dokazati da ujedinjeni mogu donijeti konkretne i relevantne rezultate.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI