MRAČNE TAJNE PARTIJE: Siniša Pavlović tvrdi da SDP opstruira pristup kao u suđenju Perkoviću i Mustaču

Goran Stanzl/PIXSELL

Ako se pozovete na jedan od zakona, onda vam izvuku drugi i kažu “to tako ne ide!”. Sve se u konačnici svodi na javni pritisak, lobiranja i pritisak preko državnih tijela“, navodi odvjetnik Pavlović

„Od prvoga dana vičem da treba otvoriti Državni arhiv. Moja je procjena da su dokumenti Udbe koji su deklasificirani 2015. godine bili ključan dokaz u okrivljujućoj presudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Nas troje koji smo zastupali Gizelu Đureković, udovicu Stjepana Đurekovića kao sutužiteljicu, imali smo tijekom suđenja strahovite probleme za dobivanje arhivske dokumentacije. Nema smisla da dokumenti države koja ne postoji više od 25 godina budu tajni“, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Siniša Pavlović na Mostov prijedlog izmjene Zakona o državnom arhivu kojim bi se omogućio nesmetan pristup javnosti dokumentima iz komunističkog doba.

Otvaranje javnosti odnosi se na dokumente nastale prije 22. prosinca 1990. Kako se izjasnio Božo Petrov, predsjednik Mosta, dokumentacija Državnog arhiva mora biti dostupna svima pod jednakim uvjetima i bez obveze navođenja posebnih razloga.

SDP u posjedu cijele arhivske građe i opstruira pristup dobivanju te građe

SDP, stranka koja se poziva na to da je sljednica Saveza komunista Hrvatske, danas ima arhivsku građu u svojim rukama i praktički određuje pristup građi.



Riječ je o arhivskoj građi od iznimne važnosti za izučavanje povijesti iz razdoblje totalitarističkog razdoblja  kada su tijela te partije donosila najvažnije odluke o životu naroda i djelovanju tijela vlasti – dapače je to razdoblje povijesti vrlo teško shvatiti bez poznavanja činjenica o postupanju Partije.

SDP je opstruirao na svaki način pristup arhivskoj građi

„Ključni problem prilikom pokušaja dobivanja arhivske građe bio je prije svega potpuno nesređeni sustav u kojemu nitko živ ne zna koji zakon se primjenjuje i na što se trebate pozvati da bi se došlo do nečega. Osim osnovnog Zakona o državnom arhivu, tu su Zakon o pristupu informacijama, Zakon o tajnim službama i Zakon o zaštiti tajnosti podataka.

Ako se pozovete na jedan od zakona, onda vam izvuku drugi i kažu “to tako ne ide!”. Sve se u konačnici svodi na javni pritisak, lobiranja i pritisak preko državnih tijela“, navodi odvjetnik Pavlović.

Milanovićeva ‘komisija’ otezala dobivanje dokumenata

Kaže da je jedan od temeljnih kamena spoticanja i činjenica da ne postoji volja da se dokumentacija preda. Svoju procjenu pojašnjava situacijom kada je s kolegama tražio dokumentaciju Udbe, tj. njihov “dosje Đureković”, da bi dva dana poslije Vlada Zorana Milanovića donijela odluku o formiranju posebnog povjerenstva.

„Njihova odluka nije propisana nikakvim zakonom ili propisom. U tom povjerenstvu su sjedili ljudi i pregledavali doslovno list po list papira s ljudima iz arhiva. To je trajalo oko osam mjeseci, nakon kojih smo dobili dosje.

U nekim drugim situacijama smo trebali mjesecima čekati odobrenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je tek nakon par mjeseci zaključio da nema zapreke. Nama je vrijeme bilo jedan od ključnih faktora i nije svejedno imamo li papir šest mjeseci prije ili poslije jer nije svaki dobiveni papir davao konačni odgovor“,  opisuje mukotrpnu proceduru.

Ključne dokumente SDP nije predao – treba li DORH istražiti slučaj?

„Državni arhiv je ustanova bez upravnog vijeća, ravnatelj je “bog i batina”, ako vam se neće javiti, vi ne možete doći do papira. Mi smo imali situaciju da je doslovno ravnateljica bježala od nas. I na kraju kada sjednete i dobijete papire, onda tek prava pjesma počinje, da se tako izrazim. Papiri SKH su selektivno predavani u Arhiv. Barem 50-60 posto dokumentacije nije u Arhivu jer je SDP nije nikada predao. Nedostaju ključne sjednice Predsjedništva CK SKH, što je vidljivo, jer svaka sjednica ima svoj spis koji je numeriran te nedostaje u prosjeku svaki treći.

Tako su nedostajali oni ključni zapisi sa sjednica što su nama trebali. Zatim, nedostaju papiri koji su već onda proglašeni tajnom te su spremljeni u trezor predsjednika CK SKH. To je snimljeno i odloženo u trezor, ali ni jednog takvog dokumenta i vrpce više nema u arhivu. I to bi moralo biti u SDP-u“, do u detalje navodi odvjetnik Siniša Pavlović svaku postaju mukotrpnog puta, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI