Mrak-Taritaš: Naš je prijedlog nestao u ‘bespućima Vlade i Sabora’; Grmoja: Smanjenje PDV-a definitivno je smjer u kojem treba ići

Cropix

Od prijedloga SDP-a i Glasa da se na higijenske uloške i tampone plaća snižena stopa PDV-a prošlo je gotovo godinu dana, ali do sada se ništa u tom smislu nije riješilo. Gdje je zapelo upitali smo za portal Otvoreno.hr Anku Mrak Taritaš, saborsku zastupnicu Glasa.

“Glas je u travnju prošle godine predložio da se na higijenske uloške i tampone odnosi stopa PDV-a od pet posto. U tom smo trenutku znali da je na razini EU bilo pripremljeno niz raznih direktiva kako bi se otprilike izjednačile žene i muškarci”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Taj prijedlog njezine stranke objasnila je činjenicom da kada majka rodi djevojčicu već unaprijed zna da će njezina kćer tijekom života potrošiti više od dječaka, i to na razne higijenske potrepštine, među kojima su higijenski ulošci i tamponi.

Osim toga, kada se zna da žene imaju znatno niže plaće od muškaraca, i to za iste poslove, Glas je predložio da Hrvatska napravi iskorak u tome te da se na higijenske uloške i tampone primjeni snižena stopa PDV-a od pet posto.

No, Anka Mrak Taritaš je naglasila kako je taj prijedlog “nestao u bespućima Vlade odnosno u bespućima Sabora, jer nitko nije maknuo ni malim prstom da se to riješi”.



“Škotska je odobrila besplatne higijenske uloške i tampone. Mi smo još daleko od toga. No, trudimo se da se barem PDV spusti s 25 na pet posto. Žene bi trebale razmisliti o tome koliko mjesečno troše i plaćaju razne higijenske proizvode, i to samo zato jer su žene”, naglasila je Anka Mrak Taritaš.

Smanjenjem državne administracije do poreznog rasterećenja

Na spomenuti prijedlog Glasa osvrnuo se i Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, koji je rekao kako je smanjenje stope PDV-a definitivno smjer u kojem treba ići, a ujedno je to i na tragu politike programa Mosta.

No, da bi se dogodilo porezno rasterećenje treba smanjiti državnu administraciju.

“U tom smislu, Most podržava svako porezno rasterećenje, a to ćemo i predstaviti u svom programu”, naglasio je Grmoja. Dodao je kako oko pojedinačnih stvari na koje treba sniziti PDV i neka druga porezna opterećenja, o tome u Mostu još nisu razmišljali tako da u ovom trenutku ne može dati konkretan stav o prijedlogu SDP-a i Glasa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI