MRŠIĆ O TROŠARINAMA: Godinama plaćamo Hrvatske željeznice, a ne vidimo nikakvo poboljšanje

Screenshot Dnevnik Nove TV

Koja će sve roba prva poskupjeti, kao i kada možemo očekivati stagnaciju rasta cijena komentirao je

Ekonomski stručnjak, menadžer i bivši predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić komentirao je porast cijena goriva i potrebne vladine poteze u reguliranju trošarina.

Komentirao je izjavu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića koji je poručio kako zasad Vlada ne misli smanjivati trošarine.


”To će se vidjeti naknadno. Sada smo suočeni s najvišom cijenom goriva u povijesti. Moramo znati da su u ovom stoljeću trošarine više od 10 puta mijenjane i povećavane. Vlada ima mogućnost utjecati ako smatra da je previsoka cijena”, rekao je Mršić u Dnevniku Nove TV.

Racionalno je tražiti od Vlade da intervenira u trošarine, smatra stručnjak i pojašnjava da će ona to učiniti u onom trenutku kada građani prestanu kupovati benzin, kada se više neće koristiti automobilima.Komentirao je i Vladino raspolaganje trošarinama za Hrvatske željeznice i Hrvatske ceste. Smatra kako je takav model finaciranja dobar jer je time slijevanje novca unaprijed određeno, ali kako nije poznata efikasnost raspolaganja tim financijama.

“Ne znamo što je krajnji efekt toga. Mi već godinama financiramo infrastrukturu Hrvatskih željeznica, ali mi kao građani ne vidimo nikakvo poboljšanje u tom sektoru. Ne vidimo da su efikasnije, da su smanjeni troškovi, gubitci i ostalo”, rekao je.

Dodaje i kako isto tako ne vidimo gdje novac ide za hrvatske ceste i autoceste i da trošenje novca općenito treba biti bolje definirano te prezentirano poreznim obveznicima.

Na pitanje zašto cijena goriva ne pada ako pada cijena barela, Mršić govori da tu uvijek postoji odmak.

Odgovorio je i na pitanje kako će drastičan skok cijena goriva utjecati na cijene robe.

”Imamo već sada situaciju da gospodarstvo već sada više plaća plin. Mislim da će dio proizvođača iskoristiti tu situaciju i korigirati cijene zbog ulaska u monetarnu Europsku uniju. Sasvim sigurno je da će se to preliti i na cijenu krajnih dobara.

Budući da sad imamo neko vrijeme fiksne cijene struje i plina te potpuno fluktuirajuće cijene benzina, to bi trebalo stajati. Mislim da će se sljedećih šest mjeseci događati povećanje cijena svega i svačega. Sasvim sigurno je i da će radnici tražiti povećanje plaća”, ističe.

Kaže da će cijene rasti do trenutka kada će se početi pratiti porast cijena prije ulaska u europsku monetarnu uniju, a nakon toga će ipak stagnirati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI