Mrsić reagirao na Bernardićevo pismo premijeru: Poziv na dijalog trebao je biti upućen i drugima’

Igor Soban/PIXSELL

'Smatram da je došlo vrijeme da politički i svi ostali dionici u Hrvatskoj počnu zajedno dugoročno promišljati viziju Hrvatske u 21. stoljeću, kako bi Hrvatska postala zemlja u kojoj je ugodno živjeti i raditi', napisao je Mrsić

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je reagirao je na božićno pismo predsjednika stranke Davora Bernardića te kazao da je  njegov poziv na dijalog o interesima Hrvatske trebao biti upućen svim relevantnim dionicima u društvu, a ne samo premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću.

“U proteklih dva dana na društvenim mrežama i u medijima razvila se velika diskusija oko pisma predsjednika SDP-a Davora Bernardića predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. Odgovore na pitanja koji je cilj i smisao navedene inicijative treba dati Davor Bernardić.

Međutim, želim naglasiti da pokušaji uspostave nacionalnog konsenzusa oko ključnih pitanja nisu novi. O potrebi postizanja takvog konsenzusa raspravljalo se još 2015. godine te su se o pokretanju takve inicijative suglasili predstavnici GSV-a u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Međutim, navedena inicijativa u to vrijeme nije zaživjela s obzirom da se predstavnici tadašnje oporbe nisu željeli uključiti u razgovore o provedbi takve inicijative.

Dosadašnji postupci ove vlade RH, koji se temelje na ad hoc, umjesto na strateški planiranim dugoročnim odlukama, potvrđuju da je danas sazrjelo vrijeme da se o budućnosti Hrvatske, o smjeru njezinog političkog, gospodarskog i socijalnog razvoja postigne društveni konsenzus, u kojeg će biti uključene sve političke opcije, socijalni partneri, HAZU, nevladine udruge, i ostali zainteresirani dionici.

Smatram da su posljedice gospodarske krize otkrile sve nedostatke dosadašnjeg načina vođenja gospodarske i socijalne politike u Hrvatskoj koje za posljedicu ima nedostatan gospodarski razvoj i sve veće društveno raslojavanje, visoku nezaposlenost i neadekvatnu socijalnu sigurnost. Iz tog razloga smatram da je došlo vrijeme da politički i svi ostali dionici u Hrvatskoj počnu zajedno dugoročno promišljati viziju Hrvatske u 21. stoljeću, kako bi Hrvatska postala zemlja u kojoj je ugodno živjeti i raditi.



Odluke o smjeru gospodarskog i socijalnog razvoja Hrvatske ne smiju biti kratkoročne, već dugoročne, dobro osmišljene i planirane, i koje će se temeljiti na konsenzusu svih dionika u tom procesu. Pravo na donošenje takvih dugoročnih odluka ne pripada samo mandatu jedne Vlade, već to pravo pripada svim hrvatskim građanima, odnosno interesnim i ostalim skupinama u društvu koje imaju pravo izraziti svoje viđenje o pojedinim politikama o kojima ovisi svakodnevni život građana.

Osobno smatram da SDP može biti predvodnik takvog procesa i da poziv za sudjelovanje u tom procesu SDP treba uputiti sindikatima, poslodavcima, ostalim parlamentarnim političkim strankama i svim zainteresiranim dionicima, a ne samo HDZ-u.

Jesmo li doista sazrjeli kao društvo koje će biti spremno zajednički odlučivati o budućnosti Hrvatske, pokazat će nadolazeće vrijeme”, napisao je Mrsić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI