MUP i DORH progone otpisanog svjedoka, a pravi zločinci slobodno šetaju!

Ranko Suvar/Cropix

Prošlog tjedna Županijski sud u Osijeka podignuo je optužnicu protiv Nikole Dukića radi ubojstva Damira Kovačića. Godinu dana ranije, prije potvrde ove optužnice, Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Dukića koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo. Istraga je prethodno inicirana temeljem kaznene prijave Ravnateljstva policije koje je osumnjičilo Dukića da je u studenom 1991. na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kod Vukovara usmrtio zarobljenog hrvatskog branitelja.

Osumnjičenog se teretilo da je ranim večernjim satima 20. studenog 1991., na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskim paravojnih postrojbi sudjelovao u mučenju i masovnoj egzekuciji zarobljenika. Neki mediji šturo su izvijestili i da je Dukić nedostupan hrvatskoj policiji i pravosuđu. Ta činjenica zahtjeva dodatno pojašnjenje. Naime, Dukić se nalazi na izdržavanju četrdesetogodišnje zatvorske kazne u Srbiji radi drugih ubojstava i sasvim je izvjesno da neće u skoroj budućnosti biti pušten na slobodu. Zanimljivo, nitko nije objavio da je Nikola Dukić nekoliko puta svjedočio o zločinu na Ovčari i to pred Vijećem Okružnog suda u Beogradu.

– Došao sam na Ovčaru 19. ili 20. studenog, tamo sam vidio kako grupe ljude tjeraju u traktorske prikolice i odvoze na Grabovo. Kad smo došli dolje (na Grabovo) vidio sam iskopanu rupu u kojoj su bili živi ljudi, a bilo je i ljudi pored traktora. Vidio sam kako ih strijeljaju i kako padaju u rupu, godinama sam imao traume od toga, i dan danas ih imam – izjavio je na spomenutom sudu 2009. i pritom dodao da nikoga nije osobno ubio.

Na sudu se Dukić međusobno optuživao sa Miloradom Pejićem, koji je kasnije oslobođen optužbe. Pejića je navodno vidio u streljačkog vodu, a radi utvrđivanja istine, Dukić je tražio i poligrafsko testiranje, koje mu nikada nije omogućeno.

Zbog drugog ubojstva koje se dogodilo u travnju 1992. u Vukovaru, Dukić je prvostupanjskom presudom u Srbiji osuđen prvo na 30 godina zatvora. Drugostupanjski sud mu je kasnije povećao kaznu na 40 godina. Dukić ima pedeset godina i postoji velika vjerojatnost da će jednog dana umrijeti u zatvoru. Postavlja se zato pitanje, zbog čega hrvatska policija i pravosuđe koncentriraju svoje radne napore na čovjeka koji im najvjerojatnije nikada neće biti dostupan, dok istodobno ne istražuju osobe osumnjičene za ratne zločine u Vukovaru, koji i dalje žive u Hrvatskoj? O cijelom slučaju, oglasio se i suspendirani istražitelj za ratne zločine, Nikola Kajkić, koji tvrdi da Dukić nije ubio hrvatskog branitelja Darka Kovačića zvanog Kole. Kajkićevu javnu objavu na društvenoj mreži facebook, prenosimo u cijelosti.



„Moram reagirati, moram… koliko god dosadan bio! Nećete vjerovati… danas je Županijski sud u Osijeku podigao optužnicu protiv Nikole Dukića zvanog Giđa, (sakrili su mu identitet, imaju naravno i razlog za to). Tereti ga se da je iz hangara izveo osobu pod nadimkom “Kole” i usmrtio… ga?

Žalosno, žalosno…. ovo temelje na iskazu stvarnog počinitelja … koji živi u Engleskoj, i sve krivo i lažno govori da bi sa sebe skinuo odgovornost… ali nećeš banditu!!

Evo istine: NIKOLA DUKIĆ zvani GIĐA u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu od 40 godina u Padejskoj skeli… Nikada neće izaći živ na slobodu, toliko o NIKOLI DUKIĆU i ovoj smiješnoj optužnici… Sve vam je jasno… Sa Dukićem sam razgovarao, nećete vjerovati sve ih je prokazao sve… Neću vise šutjeti pa šta bilo da bilo… Iz Hangara je te večeri izveden Darko Kovačić zvani Kole, kojeg je vjerujte ubila druga osoba? A ne Nikola Dukić zvani Giđa, ubio ga je kako sam i naveo lik koji živi u zemlji EU a ne u Srbiji… Tu večer 20/21. 11. 1991. iz hangara na Ovčari zajedno sa Koletom izveden je i Ivan Vulić zvani “Salaš”, njih su prije izvođenja iz hangara pred očima svjedoka tukle dvije osobe, meni je ta osoba koja ju je izvela rekla da ih nije tukao nego davao cigaretu da puši, što je naravno laž, svjedoci su mi rekli drugačije…. Svjedoci su mi rekli da ih je izveo oba dvojicu i da je rekao da ih vodi da ih ubije… Nikakve cigarete nikakvo spašavanje… Laž i konstrukcija! Ali svima nam je jasno, da sve dok ova “koalicija” ne ode s vlasti nema istine… Istina je voda plitka u ovom slučaju, ja iskreno vjerujem da ćemo dobiti priliku reći istinu i kazniti prave krivce i to uskoro… Ja ništa ne govorim na pamet niti bez argumenata, ali zaista je sve ovo smiješno i žalosno, obitelji ovih ubijenih heroja ne zaslužuju ovo poniženje, ovo je sramota… Nemam riječi…

Stvarni počinitelj živi u zemlji Europske unije…. Na slobodi je i nije u Optužnici… Treba nas sve biti sramota šta se radi i kako se radi… – napisao je Nikola Kajkić na facebooku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI