MUP odgovorio Švicarcima na optužbe za nasilje prema migrantima

mup

Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i, prema svjedočanstvima migranata, oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija već je dulje vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade im imovinu.

U političkom magazinu “Rundschau” prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

MUP je sve optužbe odbacio.

N1 prenosi dijelove odgovora MUP-a novinarima švicarske javne televizije.



“Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH, ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje.

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju”, odgovorio je MUP švicarskoj televiziji.

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata njima ustvari spašavaju živote.

MUP navodi i  kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8207 nezakonitih pokušaja prelaska granice, što je 70,7 posto više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, dodaju da ako migranti zatraže azil, provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azil i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovu zahtjevu odlučuje.

Netočna je tvrdnja da hrvatska policija sprječava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azil, ali 78 posto tražitelja dobrovoljno je napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP.

Ministarstvo unutarnjih poslova zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija zbog navodne upotrebe sile istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Nije utvrđeno ni da su policajci upotrebljavali silu ili izvršili krađu ni u jednom slučaju do sada.

MUP na kraju ističe da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH, lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI