Murganić: Djeca će nam biti prioritet

Marko Prpic/PIXSELL

'Neće samo jedna mjera ni mjere koje se provode za trajanja mandata jedne vlade pridonijeti demografskoj revitalizaciji", rekla je Murganić

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić posjetila je KBC “Sestre milosrdnice” te prvorođenoj bebi u 2017. u njihovu rodilištu donijela prigodan dar.

“Svi težimo jednom bolje uređenom demografskom društvu, a moje ministarstvo će u svojim planovima i programima mjere za stvaranje takvog društva predlagati i poticati. Neće samo jedna mjera ni mjere koje se provode za trajanja mandata jedne vlade pridonijeti demografskoj revitalizaciji”, rekla je Murganić novinarima. Bilo bi, rekla je, vrlo jednostavno kada bi samo jedna mjera mogla poboljšati demografsku sliku Hrvatske.

Na pitanje hoće li majke koje su danas u rodilištu dobiti veću roditeljsku naknadu, ministrica Murganić je odgovorila potvrdno s obzirom na to da bi, najavila je, izmjene zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama trebale ići u proceduru u prvoj polovici 2017. 1. srpnja zakon će stupiti na snagu i to će biti financijsko olakšanje obiteljima koje imaju male bebe jer će djeca koja su rođena 1. siječnja navršiti šest mjeseci 30. lipnja, a drugi dio roditeljskih naknada od 2.660 kuna koliko iznose sada iznosit će 4.000 kuna, objasnila je.

Upitana o tisuću eura koje je obećavao HDZ za svako novorođeno dijete, Murganić je rekla kako naknada za novorođeno dijete, doduše u manjem iznosu, već postoji u našem sustavu. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je isplaćuje u iznosu od 2.380 kuna, a zajedno s drugim mjerama nije isključeno da se neće predlagati i da se ta naknada povećava, rekla je Murganić, piše HRT.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI