MUŠKARAC PREKO INTERNETA OSTAO BEZ VELIKE KOLIČINE NOVCA: Policija otkrila na što morate paziti i kako biti na oprezu

Foto; Reddit, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže.

Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom, a koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetka tisuća eura. Pošto do današnjeg dana nije dobio dogovoreni iznos slučaj je prijavio policiji.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju ovakvim internetskim prijevarama, te da olako ne povjeruju izmišljenom darovanju novaca ili obećanom nasljedstvu i potom se upuštaju u sumnjive novčane transakcije, jer vrlo lako mogu postati žrtve ovakvih i sličnih prijevara.

Internet prijevare sve su češće i raznih načina izvršenja. U posljednje vrijeme zaprimili smo više prijava kibernetičkog kriminala koji ima cilj na prijevaran način izvući novac od žrtava bilo putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na Internetu.



Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo :

obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,

poruke u kojima se nudi laka zarada,

molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,

traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),

molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila,

nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,

poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom internetske prijevare, o tome odmah obavijestite policiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI