MUŠKARAC ZA 1000 KUNA KUPIO COVID POTVRDU: Cjepivo je štrcnuto u prazno

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tri muškarca u dobi od 35 do 50 godina opisala su za Jutarnji list kako su u liječničkim ordinacijama u Zagrebu i Karlovcu dogovarala lažno cijepljenje s medicinskim osobljem.

Jedan od njih je za 1000 kuna kupio covid-potvrdu, drugi je bio u ordinaciji i samo je trebao realizirati unaprijed dogovoreni posao, ali je njega i liječnicu omela medicinska sestra koje je nenadano banula, a treći je odustao prije same realizacije iako mu je ponuda bila na stolu.

Takve potvrde izdaje isključivo medicinsko osoblje koje pri tome čini kaznena djela krivotvorenja isprava i zloporabe položaja i ovlasti, a naručitelji, kao i posrednici djelo krivotvorenja isprava pomaganjem.

Policija je od početka pandemije i otkad su obvezne EU digitalne potvrde za inozemna putovanja, odnosno otkad su od 16. studenoga obvezne covid-potvrde za sve zaposlene u javnom sektoru i u državnim i gradskim poduzećima te za korisnike tih usluga, raskrinkala jednu mrežu krivotvoritelja.

Međutim, stanje na terenu funkcionira puno jednostavnije. Korisnici potvrda ne šalju podatke i novac nepoznatim službenicima da bi zauzvrat dobili potvrde, nego se to obavlja u liječničkim ordinacijama lažnim cijepljenjem.



Postupak je isti kao kod uobičajenog cijepljenja, samo što se cjepivo štrcne u prazno, kako bi se razdužilo što se tiče količine, osoba nikad ne bude cijepljena, ali se u sustav unese da jest. Iz toga razloga ovakvi su postupci praktički nedokazivi, odnosno, vrlo je teško ući u trag počiniteljima, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI