MVEP će izdavati dozvole za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje

Foto: Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova određeno je kao tijelo za odobravanje izvoza osobne zaštitne opreme u treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice Europske unije, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada.

Vlada je, naime, usvojila odluku o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2020/402 od 14. ožujka 2020. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, a prema kojoj svaka država članica Europske unije treba odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz osobne zaštitne opreme iz EU-a u treće zemlje. Time se, kako se obrazlaže, želi osigurati adekvatnost opskrbe u EU radi zadovoljenja nužne potražnje uzrokovane brzim širenjem zaraze virusom Covid-19.

“Ta je odluka važna kako bi se odredilo nadležno tijelo za izdavanje odobrenja odnosno dozvole za izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje, znači zemlje izvan EU”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tu je provedbenu uredbu Europska komisija usvojila 15. ožujka po žurnom postupku.

Provedbena uredba stupila je na snagu danom donošenja, a primjena traje šest tjedana i automatski prestaje nakon isteka tog razdoblja, ističe šef hrvatske diplomacije.



Kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nadležno za provođenje zajedničke trgovinske politike EU, tako je to Ministarstvo određeno nadležnim tijelom za provedbu uredbe.

Grlić Radman pritom ističe kako će Ministarstvo kod izdavanja odobrenja konzultirati i ostala tijela državne uprave koja mogu dati informacije o namjeni opreme koja se izvozi i potrebi za tom opremom na području Unije, prije svega Ministarstvom zdravstva, Agencijom za lijekove, Ministarstvom gospodarstva, Nacionalni krizni stožer.

Objasnio je i što konkretno znači ta uredba.

“Ako bi npr. Crna Gora ili Bosna i Hercegovina zatražile zaštitne maske ili rukavice, a mi ih imamo u velikoj količini, mi prije svega moramo utvrditi činjenicu da su sve zemlje članice Europske unije dovoljno opskrbljene i onda tek možemo izdati obvezu”, objašnjava Grlić Radman, dodajući kako sama odluka stupila na snagu danom donošenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI