MVEP ODGOVORIO MUP-U SRBIJE: ‘Krivo su interpretirane riječi premijera Plenkovića’

Već osam dana traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Beogradu. U njegovom pronalasku angažirane su brojne srbijanske službe.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u priopćenju od petka “izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegovog sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića”.

U priopćenju se navodi:

“Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade.



Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a priopćena, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Periša, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost”, piše u priopćenju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Podsjetimo, premijer Plenković komentirao je nestanak Mateja Periše.

“Poznajem oca. Jako mi je žao, u kontaktu sam od prve sekunde i s Božinovićem i ministrom vanjskih poslova i sa svim predstavnicima srpskih vlasti. Imam dojam da nemamo širinu slike, nadamo se najboljem. Dok nemamo službene informacije do kraja, osim interesa za to i izražavanja žaljenja, ne mogu komentirati bilo čije izjave”, rekao je.

Dodao je kako “nije uopće bitno ono što je rekao gospodin Vulin” te da ga zanima jedino da dozna potpunu informaciju o nestanku.

Ta je rečenica zasmetala MUP-u Srbije te su odgovorili Plenkoviću.

“Povodom izjave hrvatskog premijera, poručujemo da nije važno što je rekao Aleksandar Vulin, nego što je rekao ministar policije Srbije, sumirajući rezultate istrage o nestanku Mateja Periše je vrlo važno.

Svi policijski službenici Policijske uprave Beograda, kao i pripadnici riječne jedinice, ronioci Žandarmerije, UKP-a i svih ostalih poslova, ne tražeći godišnji odmor i radno vrijeme, daju sve od sebe da se problem nestanka riješi i da se sazna istina. To bismo učinili za svakog čovjeka, a jedino nas ne zanima državljanstvo ili nacija čovjeka kojeg tražimo.

Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i to nas, nažalost, ne čudi niti iznenađuje. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema obitelji nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a”, napisali su iz MUP-a Srbije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI