MVEP SE OGRAĐUJE OD RUSKIH INFORMACIJA I POZIVA NA OPREZ: ‘Nismo upoznati da je Rusija ubila 74 hrvatskih plaćenika’

wikipedia

Nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da su na ukrajinskoj strani poginula 74 hrvatska “plaćenika”, očitovalo se hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova  (MVEP). Ističu da “nisu upoznati s tim informacijama te pozivaju na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija”.

“MVEP nije upoznat s navedenim informacijama”, piše u priopćenju.

Dodaju da u prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu.

MVEP zato poziva na oprez.

“Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi”, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.Podsjetimo, Ministarstvo obrane Rusije objavilo je u petak tablicu s navodnim brojem ubijenih stranih “plaćenika” koji se bore za Ukrajinu protiv ruskih napadača. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se od početka invazije za Ukrajinu borilo 6956 “plaćenika”, od kojih je njih 1956 ubijeno, a 1779 je napustilo zemlju.

Najviše ih je, prema ruskim izvorima, iz Poljske, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva. Četvrti su po brojnosti navodno Hrvati, a Moskva tvrdi da ih je 74 od ukupno 204 ubijeno.

Tvrdi i da je 51 Hrvat napustio Ukrajinu pa se trenutno na ukrajinskoj strani bori 79 Hrvata.

U broj navodnih plaćenika ministarstvo obrane Rusije uključilo je i osobe koje obučavaju ukrajinske vojnike i pomažu u popravcima zapadnog oružja poslanog za pomoć Ukrajini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI