NA ČIJOJ JAHTI JE LJETOVAO MINISTAR? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljat će o tome ima li osnove da se otvori predmet protiv Marića

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljat će o tome ima li osnove da se otvori predmet u kojem bi se ispitivale okolnosti vezane za boravak ministra financija Zdravka Marića na jahti, odnosno je li riječ tek o prijateljskom daru ili je ministar možda u sukobu interesa.

Na čijoj je jahti ljetovao ministar Marić pitala je premijera Andreja Plenkovića nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, ali iz Vlade još nema odgovora u vezi toga.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Davor Ivanjek, uz napomenu da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer ne zna detalje, rekao je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da državni dužnosnik od svog prijatelja dobije dar pa u tom smislu i ne postavlja ograničenja kad je vrijednost dara u pitanju.


Dodaje da Povjerenstvo teško može ispitivati prirodu prijateljskih odnosa te da može samo dužnosniku vjerovati da je riječ o prijatelju, ali da problem može nastati ako ti prijatelji posluju s institucijom u kojoj dužnosnik o nečemu odlučuje.

Napominje da se takve situacije najbolje rješavaju transparentnošću, odnosno da je najbolje da javnost dozna sve detalje o nekom daru, ali i odnosima dužnosnika koji je dar primio i osobe za koju tvrdi da mu je prijatelj. Jedan od detalja, koliko god to možda prijatelju dužnosnika nije ugodno, jest da se javno kaže o komu je riječ i posluje li ta osoba s institucijom koju dužnosnik vodi, piše Novi list.Facebook Comments

Loading...
DIJELI