NA DANAŠNJI DAN PREMINUO JE STJEPAN RADIĆ! Iz stranke su ga usporedili s Ghandijem i i Martinom Lutherom Kingom

Foto: Wikimedia free

Povodom 93. obljetnice smrti Stjepana Radića glavni tajnik Demokratskog HSS-a, Darko Till, poslao je priopćenje za medije u kojem Radića uspoređuje s Ghandijem i Martinom Lutherom Kingom.

Njihovo priopćenje u kojem se prisjećaju Ustava Neutralne Seljačke Republike Hrvatske prenosimo u nastavku.

Dotaknuli su se i Ribafisha kojeg su istaknuli kao primjer čovjeka koji vlastitim primjerom mijenja društvo oko sebe.

Od posljedica atentata u beogradskoj „Narodnoj skupštini“, u Zagrebu je 8. kolovoza 1928. preminuo Stjepan Radić, „Vođa i učitelj hrvatskog naroda“, suosnivač Hrvatske pučke seljačke stranke, čovjek koji svojim idejama, djelima, nepokolebljivom požrtvovnošću, predanošću pacifizmu i nenasilnoj političkoj borbi, osoba čiji primjer prelazi granice vlastite domovine, nadilazi horizonte njegovog naroda, pa i sam okvir političkog nauka kojeg je za života osmislio.

Veličina, kao i sama smrt ovog velikana, uzdiže se do razine Globusa, te ga svrstava u plejadu boraca za slobodu, građanska i politička prava, boraca za univerzalna ljudska prava čije su borbe zaustavljene mučeničkom smrću.



Radićeva smrt 8. kolovoza 1928. bila je tek prva u 20 godišnjem periodičnom kronološkom nizu mučeničkih smrti najvećih boraca za ljudska prava tijekom 20. stoljeća. U Indiji je 1948. ubijen Mahatma Gandhi, a u Sjedinjenim Američkim Državama 1968. ubijen je Martin Luther King. Od Hrvatske, Indije, Amerike, preko cijelog Globusa, ove velikane, osim mučeničke smrti povezuje upravo nepokolebljiva borba za jednaka prava svih ljudi, bez obzira na porijeklo, status, vjeru, te čvrsta opredijeljenost za pasivan otpor i nenasilje kao metodu političke borbe.

Osim njihovih riječi koje su slušale obespravljene mase, oni su pokretali milijune koji su tako ujedinjeni mijenjali Svijet u bolji, pri čemu je njihov osobni primjer činio čuda! Danas, kada je eter pun parola o slobodi i jednakosti, Radićeva borba za slobodu, jednakost i pravicu, ostaje ideal za koji se mi zalažemo.

O ovoj 93. obljetnici smrti Stjepana Radića, potrebno je istači njegov dokument koji je najveći pisani spomenik njegovim političkim mislima, programima i neostvarenim idealima, a koji je 26. lipnja 2021., u tišini i bez odjeka u javnosti imao svoj „100. rođendan“ – Ustav Neutralne Seljačke Republike Hrvatske.

Ustav, koji je bio Program Radićeve Hrvatske Republikanske Seljačke Stranke, postavio je pred Hrvatski narod okvir za stvaranje samostalne države, ne države čije je osamostaljenje tek svrha sebi samoj, već postavlja ideal države koja je istinska „Republika“, zajednica misaonih bića u kojoj je sloboda, jednakost i čovječnost ostvariva.

U kojoj se, jednostavno rečeno, poštuju i štite građanska i ljudska prava svih. Republika kojom upravljaju moralni političari u suradnji s čestitim sugrađanima. Proklamacije iz ovog prvog hrvatskog Ustava, mnogo su godina kasnije ušle u opće prihvaćene međunarodne konvencije, kao što je Kopenhaški dokument OSCE-a (KESS-a) od 25. lipnja 1990. te druge konvencije i dokumente kojih se Republika Hrvatska Odlukom o suverenosti i samostalnosti obvezala pridržavati (Konvencija o pravu djeteta OUN od 20. studenog 1989., Konvencija o eliminiranju svih oblika diskriminacije žena od 18. listopada 1981., te mnoge druge).

Hrvatska i danas treba slijediti Radićev primjer, kako bi postala istinska Republika kojoj je sloboda, pravica i čovječnost solidan i čvrst temelj.

Dok je još nastajao ovaj tekst posvećen obljetnici smrti Stjepana Radića, jednog od najvećih hrvatskih velikana, nazvao me prijatelj koji je ovo ljeto proveo na otoku Ižu.

Ispričao je oduševljeno kako je osobno svjedočio kako Domagoj Jakopović Ribafish plivajući stiže do Iža. Kaže, dočekale ga baklje, zvuci roga i graja okupljenih, velikih i malih.

Odmah se oko tog čovjeka okupilo mnoštvo klinaca, a Ribafish im drži govor o tome kako moraju paziti na sebe i svoje bližnje, čuvati okoliš i što je moguće više baviti se sportom i vanjskim aktivnostima. Potom im podijelio male vrećice, a klinci svi oduševljeno kreću za njim u njegovoj „akciji“ i skupljaju smeće, pune vrečice. Evo, i tako se osobnim primjerom može mijenjati Svijet na bolje, korak po korak!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI