NA DJELU JE SOTONIZACIJA KOLINDE! Dujmović za Dnevno otkriva podli plan koji se kuje u pozadini

wikimedia

Usprkos tome što je očekivano da će kandidaturu objaviti tijekom proslave obljetnice Oluje, hrvatska Predsjednica prema saznanjima medija tek će sutra službeno ući u utrku za drugi mandat. Zašto je Predsjednica odugovlačila s jasnom i glasnom najavom da ide u utrku za Pantovčak, je li samo prikrivala neodlučnost vezano uz ulazak u politički ring ili je time samo kupovala vrijeme, pitali smo Tihomira Dujmovića, poznatog kolumnista, novinara i pisca.

Dujmović smatra da je suvišno nagađati odgovor na pitanje o tome zašto Predsjednica tek sad službeno objavljuje kandidaturu te pažnju skreće na problematičniju pojavu u hrvatskome javnome prostoru. “Ova predsjednička kampanja prolazi u medijskoj sotonizaciji Kolinde Grabar Kitarović. Ona je povukla niz problematičnih poteza, u tome nema dvojbe, ali imam dojam da mediji uopće ne analiziraju ništa iz biografije Zorana Milanovića i još manje neke poteze niti izjave Miroslava Škore. Hajka koja je krenula protiv Kolinde Grabar Kitarović uistinu je medijska hajka i svaki detalj  joj se mjeri, ali ne istim mjerilima, kao recimo Zoranu Milanoviću koji je njezin ozbiljni prutukandidat. U tome smislu je teško reći zašto je ona odgodila proglašanje početka kampanje”, govori za naš portal Dujmović koji upućuje skromni apel medijima da podjednaku pažnju posvete i drugim kandidatima i da se pozabave važnijim pitanjima.

U posljednje vrijeme možemo naći mnogo uvredljivih i krajnje razuzdanih komentara o Predsjednici, i to na vodećim hrvatskim portalima, a da ne govorimo da se o njoj često govori u uvredljivom i diskriminirajućem kontekstu. Događa li se ovaj svojevrsni medijski linč Predsjednici samo zato što je žena? “”Možda je i Zoran Milanović ponekad pjevao neku pjesmu, možda je i Zoran Milanović popio nekad čašu vina, ali nema tih slika, nema tih analiza. Izgovarao je i on gafove koji su bili nevjerojatni, a ipak nema citata tih gafova. Činjenica da se Pantovčaku približava čovjek koji je Hrvatsku zadužio za 10 milijardi eura relevantnija od toga da li je Kolinda pjevala ili nije pjevala, da ne govorimo o Lex Perkoviću, a pogotovo da ne govorim o najsramotnijem detalju Milanovićeve premijerske etape, a to je ona scena kada specijalci tuku stopostotne hrvatske ratne vojne invalide”, kaže Dujmović.

Naš sugovornik upućuje na meritum koji nedostaje kampanji. “Mislim da bi zbog nacije bilo mudrije da se raspravlja o tome što smo imali od Zorana Milanovića za vrijeme njegove premijerskog mandata i što možemo očekivati od toga ako postane predsjednik. Naravno, to nisu funkcije s istim ovlastima, ali tendencije su apsolutno iste. Jednostavno idemo u smjeru trivijalizacije kampanje, a mene više zanima je li točno da je Milanovićeva vlast zadužila Hrvatsku, kako se to dogodilo, pod kojim kamatama i koliko je taj hir jednog neviđenog izdanja, koji smo tada imali – koštao.”, podsjeća Dujmović na ono što bismo trebali analizirati prilikom odabira kandidata za Pantovčak.

Za kraj smo Dujmovića pitali o anketama i mogućem ishodu predsjedničkih izbora. Je li Zoran Milanović u samom startu u prednosti, jer Kolinda Grabar Kitarović u prvome krugu može izgubiti glasove desnog biračkog tijela koji će otići Miroslavu Škori? “Hrvati trebaju glasat na izborima točno za one ljude za koji žele. Oni koji žele glasati za Kolindu Grabar Kitarović ili za Miroslava Škoru, neka izađu na izbore i neka glasaju za svoje kandidate”, poziva Dujmović građane da ne propuste obaviti svoju građansku dužnost ali i predviđa scenarij koji bi se mogao dogoditi u kontekstu “sotonizacije” Kolinde Grabar Kitarović i stvaranja negativnog javnog mnijenja prema njoj. “Po svim sadašnjim anketama, u drugi krug idu Milanović i Kitarović, ako se nastavi ovo širenje mržnje, možda 10-ak ili 15 posto birača neće izaći u drugome krugu, jer će biti toliko indoktrinirani mržnjom da neće ni izaći na drugi krug. To je put Zoranu Milanoviću da si predsjedničku lentu stavi oko vrata. Ne bi bilo prvi put da se nekim manevrima na desnici omogući predstavniku ljevice da pobijedi na izborima”, zaključuje Dujmović analizu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI