NA GODIŠNJICU SLOBODE: Južna Koreja poziva na prevladavanje povijesnih sporova s Japanom

Pixabay

Ključni koraci prema jačanju stabilnosti i sigurnosti sjevernoazijske regije su da Južna Koreja mora prevladati povijesne sporove s Japanom i postići mir sa Sjevernom Korejom,  rekao je u ponedjeljak južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol.

Istaknuo je to na ceremoniji obilježavanja kraja japanske kolonijalne vladavine nad Korejskim poluotokom 1945.

Dodao je da je Tokio postao partner u borbi protiv prijetnji globalnoj slobodi i pozivajući obje nacije da prevladaju sporove koji datiraju iz tih dana.

“Kada odnosi Koreje i Japana krenu prema zajedničkoj budućnosti i kada se misije našeg vremena usklade, temeljene na našim zajedničkim univerzalnim vrijednostima, to će nam također pomoći u rješavanju povijesnih problema”, naglasio je Yoon.

Podsjetimo, odnosi između američkih saveznika zategnuti su zbog sporova i korejskih optužbi među kojima je i da je Japan tjerao žene da rade u ratnim bordelima za vojsku.Yoon je obećao poboljšati veze s Japanom i pozvao je na opsežnu suradnju u područjima od gospodarstva i sigurnosti do društvenih i kulturnih razmjena, kako bi se doprinijelo međunarodnom miru i prosperitetu.

Sjeverna Koreja je okrivila Južnu za izazivanje epidemije Covid-19. No, Seul to poriče, i čini se da se priprema testirati nuklearno oružje prvi put od 2017., usred zastalih pregovora o denuklearizaciji.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI