NA IZBORNOJ SKUPŠTINI U IZMIRU: Maja Sever izabrana za predsjednicu Europske federacije novinara

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsjednicu Europske federacije novinara. Izabrana je na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. lipnja u Izmiru, objavljeno je iz Hrvatskog novinarskog društva.

Za Maju Sever glasalo je 137 delegata skupštine EFJ-a. Drugi kandidat za predsjednika bio je iz Poljske Mariusz Pilis koji je dobio sedam glasova.

Sever je prva ženska predsjednica u povijesti EFJ-a. Zahvalila je na gotovo jednoglasnoj podršci skupštine.

“Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, neovisno profesionalno novinarstvo. Živimo u svijetu u kojem se novinari ubijaju, pritvaraju i tuže, gdje žene rade za manje plaće, još uvijek ne mogu probiti stakleni strop, gdje su novinari izloženi napadima i uvredama, u svijetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gdje kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gdje su freelanceri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen…. zato trebamo ostati jaki i jedinstveni. Dalje u borbu!”, rekla je Sever nakon izbora.

U svom programu navela je kako će prioriteti njezina predsjedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi. Naglasila je važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnoj i europskoj razini.“Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Europska unija mogla po prvi put usvojiti pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage kako bismo dobili snažan europski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva”, istaknula je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, čestitao je kolegici Sever na ovom velikom postignuću.

“Hrvatsko novinarsko društvo koje je jednoglasno podržalo kandidaturu kolegice Maja Sever čestita joj na izboru za predsjednicu EFJ-a. Ovo je velika stvar, ne samo za nju osobno, nego i za cijelu novinarsku scenu u Hrvatskoj”, rekao je Zovko.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI