NA JADRANU DIVLJA ŽESTOKA CIKLONA: U Omišu se izlila Cetina, poplavile rive u gradovima na moru!

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Diljem obale su veliki problemi zbog obilne kiše i orkanskog vjetra. Centar duboke genovske ciklone u ranim popodnevnim satima ušao je nad sjeverni Jadran, a tlak zraka u središtu pao je na vrijednosti blizu 980 hektopaskala.

Ova ciklona centrom će se premještati prema srednjoj Dalmaciji, a potom će ući na kopno uz postupno popunjavanje. Na njenoj prednjoj strani na većem dijelu obale i dalje puše jako do olujno jugo koje je jutro mjestimice imalo orkanske udare, piše Dalmacija Danas.

U Splitu su najjači udari juga iznosili 104 km/h, a 127 hm/h iznosio je najjači udar na Svetom Juri na Biokovu. Niski tlak zraka uvjetovao je ciklonalnu plimu jutros na sjevernom Jadranu, a iza podne došlo je do naglog povećanja razine more i u Dalmaciji.

Zbog obilnih oborina nabujala je rijeka Cetina, koja se u utorak poslijepodne izlila kod Omiša i poplavila dio staroga grada, gdje 20 vatrogasaca ispumpava vodu, izvijestili su iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Omiša.

Zbog obilnih oborina nabujala je rijeka Cetina, koja se u utorak poslijepodne izlila kod Omiša i poplavila dio staroga grada, gdje 20 vatrogasaca ispumpava vodu, izvijestili su iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Omiša.



U Šibeniku je zbog velike plime koja je poplavila ceste zatvoren promet u centru grada.

Sjevernije od Senja zapuhala je umjerena do jaka bura s olujnim udarima.

Hvar pod vodom

 

Olujno nevrijeme praćeno jakim jugom danas je zahvatilo i otok Hvar. Udari vjetra su, moglo bi se reći, nezapamćeni, a rive priobalnih mjesta uglavnom poplavljene, tako da ljudi iz prizemnih prostorija ispumpavaju more i vodu.

Ni urbane poplave nisu rijetkost, vjetar je čupao stabla, a rušili su se i neki suhozidi, piše Slobodna Dalmacija.

Hvarani su za sada na neki način odsječeni od kopna jer su u prekidu katamaranske linije Jelsa – Bol – Split, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i Korčula – Hvar – Split te trajektna linija Sućuraj-Drvenik.

Zbog obilne kiše u kombinaciji s podizanjem mora u utorak ujutro je poplavio prostor oko riječke tržnice, s koje se u ranim poslijepodnevnim satima voda počela povlačiti. Takva pojava je uobičajena u Rijeci kad jugo podigne more i padne više kiše, zbog čega oborinske vode ne mogu slobodno otjecati.

Razina vode na prostoru tržnice i obližnjim ulicama tijekom jutra iznosila je do desetak centimetara pa je pristup bio vrlo otežan ili onemogućen. U ranim poslijepodnevnim satima voda na području tržnice počela se povlačiti. More je dosegnulo rub Gata Karoline Riječke u riječkoj luci te se mjestimično i prelilo.

Kiša pada neprekidno od noći, praćena jakim jugom koje prelazi u jaku buru.

Zbog olujnog juga od obale su trenutno odsječeni gotovo svi zadarski otoci osim Ugljana, gdje prometuje trajekt od Gaženice do Preka, a zbog podizanja razine mora poplavljene su mnoge rive i prometnice.

I na dubrovačkom području loše vrijeme ostavlja posljedice.

Plima je sve veća, pa je tako nakon Lapadske obale i Slanog poplavljen i Sustjepan. More se prelilo na cestu, a klupe koje su sužile za odmor na mulu ostale su ispod morske površine.

Ukoliko se plima bude nastavila dizati, uskoro će ih za odmor moći koristiti samo ronioci, piše Dubrovački vjesnik.

Zbog obilne kiše u kombinaciji s podizanjem mora u utorak ujutro je poplavio prostor oko riječke tržnice s koje se u ranim poslijepodnevnim satima voda počela povlačiti.

Takva pojava je uobičajena u Rijeci kad jugo podigne more i padne više kiše zbog čega slobodno ne mogu otjecati oborinske vode.

Razina vode na prostoru tržnice i obližnjim ulicama tijekom jutra iznosila je do desetak centimetara pa je pristup bio vrlo otežan ili onemogućen.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI