NA KORAK DO SPUTNJIKA V: Rusko cjepivo stiže u Hrvatsku? Ministar Beroš napravio prve poteze

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V, cjepivo protiv virusa covida-19, na osnovu kojega bi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode mogla dati odobrenje za interventni uvoz,doznaje Jutarnji list.

Iz ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj u utorak kasno poslijepodne potvrdili su da je uspostavljen kontakt između službenog Zagreba i Moskve o mogućoj nabavci ruskog cjepiva.

Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku, stoji u priopćenju ruskog velopslanstva.

Sve ovo što su priopćili Rusi potvrđuje i HALMED. Procedura u ovom slučaju kraća je nego ona EMA-e, no tvrde i kako nisu zaprimili ni zahtjev i dokumentaciju, ali su upoznati s komunikacijom s ruskim vlastima.

Također iz HALMED-a kažu da je  prema informacijama EMA-e, proizvođaču cjepiva Sputnjik V zasad pružen znanstveni savjet u sklopu kojeg je informiran o važećim regulatornim i znanstvenim smjernicama za razvoj cjepiva.



Očekuje se i da bi postupak postupne ocjene za cjepivo Sputnjik V pri EMA-i mogao biti pokrenut sredinom ožujka, stoga očekuju brzo odobravanje cjepiva u svakom slučaju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI