NA POMOLU RASKOL? Jonjić otkriva pozadinu i što se događa u Hasanebegoviću bloku: ‘Šutio sam dok ne prođu izbori’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prije nekoliko dana saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović otkrio je kako će se njegova stranka Blok za Hrvatsku formalno pripojiti Domovinskom pokretu, a prema njegovim riječima ujedinjenje tih dviju opcija predstavlja nastavak procesa stranačko-političkog ujedinjenja koji je startao prije parlamentarnih izbora. No, izgleda da ta Hasanbegovićeva najava nije najbolje odjeknula među članstvom njegove stranke pa je tako na društvenim mrežama burno reagirao doktor Tomislav Jonjić.

 

‘’Nakon što je Miroslav Škoro napustio Domovinski pokret, a tu stranku počeli potresati i javni sukobi, Zlatko Hasanbegović je potvrdio da će se tzv. Blok za Hrvatsku j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću) ujediniti s DP-om. Zbog cjelovitijeg obavještavanja javnosti i umjesto odgovora na pojedinačne upite, izjavljujem da sam, kao član predsjedništva Bloka za Hrvatsku i autor programa te stranke, napustio Blok j.d.o.o. davno, još prije izbora, i to zbog različitih pogleda na nacionalno-politička pitanja, elementarnu etiku i zakonitost’’, otkrio je Jonjić tvrdeći kako to nije objavio kako ne bi u predizborno vrijeme poslužio protivnicima DP-a i pokvario iluziju o slogi.

 

‘’No, budući da sam, dakle, to društvance oko Bloka j.d.o.o. zauvijek napustio, njihova me sudbina ne zanima, a političku vrijednost najavljenog ujedinjenja smatram ravnom ništici. Ono nije izraz snage, nego je izraz nemoći. U statutarnom, pak, smislu ono ne će biti ni moguće onako kako ga Z. Hasanbegović najavljuje, jer ga nema tko provesti. Naime, u skladu s člankom 14. st. 1. Statuta, preostala četiri člana predsjedništva Bloka j.d.o.o. sami su sebe automatski isključili iz stranke nastupom na izbornoj listi neke druge stranke.



 

A ako nisu članovi stranke, onda ne mogu biti ni predsjednici, ne mogu sazivati sabor niti na saboru mogu sudjelovati i glasovati. No, to već odavno nije moj problem, nego su takve „stranke“, „predsjedništva“ i „predsjednici“ u prvome redu problem hrvatskoga pravnog sustava. A kako sam stotinu puta kazao: samo slobodni ljudi mogu slobodno donositi odluke; za neslobodnima posežu oni kojima su potrebni žetoni’’, zaključio je Jonjić koji se Hasanbegovićevoj stranci pridružio nakon raskola Neovisnih za Hrvatsku, odnosno nakon što je Hasanbegović ušao u sukob sa svojom bivšom stranačkom šeficom i prijateljicom Brunom Esih, koja je nakon toga u koaliciji s HSP-om sudjelovala na parlamentarnim izborima, ali ostala bez zastupničkog mandata.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI